Felhívás!

Tánczos: orvosolható problémákra világít rá az Ozsdola környékén lelőtt medve ügye

Tánczos: orvosolható problémákra világít rá az Ozsdola környékén lelőtt medve ügye Románia

Orvosolható problémákra világít rá a Kovászna megyei Ozsdola környékén lelőtt medve ügye – jelentette ki kedd este a környezetvédelmi miniszter.

Tánczos Barna az RMDSZ közleménye szerint azt mondta: sem a minisztériumban, sem pedig más alárendelt intézményben nem találtak semmilyen feljegyzést Arthur nevű medvéről, és a szóban forgó példány “nagy volt ugyan, de minden bizonnyal nem a legnagyobb”.

“A beavatkozási engedélyt egy barnamedvére bocsátottak ki, a végrehajtó személy pedig vadászengedéllyel és fegyverviselési engedéllyel is rendelkezett” – szögezte le a miniszter, aki hozzátette: az Országos Környezetvédelmi Őrség, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség és az Erdészeti Őrség is párhuzamosan vizsgálta az esetet.

“A beavatkozást 22 nappal a minisztériumi engedély kibocsátása után, március 13-án hajtották végre. A köztes három hétben a vadászegyesület folyamatosan megfigyelte az egyedet, és a jegyzőkönyv szerint a beavatkozási engedély dátumától számítva a medve 21 egymást követő estén, február 19. és március 11. között minden nap behatolt a településre. Ezalatt az idő alatt nem állították ki a vadászati engedélyt” – részletezte Tánczos Barna.

A miniszter továbbá arra is kitért, hogy az ozsdolai medveügy számos problémára világított rá.

Elsőként azt említette, hogy a medvepopuláció összetételének pontos ismerete és GIS rendszerben történő megfigyelése hiányos, ahogyan a medvék által okozott károk és a medvetámadások helyszíneinek nyilvántartása is, ennek javítására egy applikációt dolgoznak ki.

Meglátása szerint egy másik problémát már orvosoltak.

“A kérelmezési engedély kibocsátásától számított 60 napról 15 napra csökkentettük a beavatkozás elvégzésének határidejét, ez a periódus külön kérésre 15 nappal meghosszabbítható. A beavatkozást kizárólag a kérelmezési engedélyt megkapó vadászegyesület személyzete hajthatja végre. Senki nem vehet részt a beavatkozáson, aki nem felel meg ennek a kritériumnak” – mutatott rá a bevezetett módosításokra Tánczos Barna.

A miniszter továbbá kifejtette: az államnak anyagilag támogatnia kell a szigorúan védett fajok életterének őrzésével megbízott vadászegyesületeket, továbbá fedeznie kell a medvepopuláció megfigyelésének, egyes egyedek áthelyezésének és a beavatkozásoknak a költségeit, mert ezek az intézkedések az emberek életét és javaik épségét szolgálják.

A szakminisztérium feladata, hogy “fenntartható módon irányítsa a vadgazdálkodást” – összegzett a közlemény szerint Tánczos, aki azt is elmondta: a trófeát, amely a híresztelésekkel ellentétben jelenleg is a vadászegyesületnél van, a Posadai Vadászmúzeumban látná szívesen.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások