Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tánczos: az iskolákat is bevonjuk a Tiszta Romániát! kampányba

Tánczos: az iskolákat is bevonjuk a Tiszta Romániát! kampányba Románia

Az iskolákat is bevonják a jövő héten induló, Tiszta Romániát! elnevezésű országos takarítási kampányba, a következő tanévtől pedig úgynevezett Zöld hetet is tartanak a tanintézetekben, amikor a diákok a környezetvédelemről, a klímaváltozásról és a környezettudatosságról szerezhetnek elméleti és gyakorlati tapasztalatokat – jelentette ki pénteken Tánczos Barna.

Hirdetés
Hirdetés

A Sorin Câmpeanu tanügyminiszterrel és a megyei tanfelügyelőségek vezetőivel folytatott megbeszélést követően a környezetvédelmi miniszter rámutatott, környezetünk tisztántartásához nem elegendő a felelőtlenül eldobált szemét összeszedése, hanem mentalitásváltásra van szükség, amelynek leghatékonyabb módja, ha már gyerekkorban elkezdjük a nevelést.

„Ezért a tanügy-minisztérium együttműködésével bevonjuk az iskolákat is a Tiszta Romániát! országos takarítási és tudatosítási kampányba, amelyet jövő héten indít a környezetvédelmi tárca. A kampány során, de az idei tanévben is a diákok különböző környezettudatos iskolai vagy iskolán kívüli tevékenységeken vehetnek részt, így nemcsak elméleti síkon, de gyakorlatban is bővíthetik ezirányú tudásukat” – idézte Tánczost az RMDSZ közleménye.

A tárcavezető hozzátette, arról egyeztettek a tanfelügyelőkkel, hogy a tanév végéig minden osztályban biztosítsanak lehetőséget arra, hogy a diákok a hulladékkezelés fontosságáról, a közterületek tisztántartásáról és a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségéről tanuljanak. A környezetvédelmi tárca alárendelt intézményei együttműködnek majd a tanfelügyelőségekkel ezeknek a tájékoztató óráknak, eseményeknek a megszervezésében. A diákok a környezetvédelmi őrség, a környezetvédelmi ügynökség, az erdészetek, a vízügyi hatóságok, valamint az iskolákkal együttműködő civil szervezetek képviselőitől is tanulhatnak majd a természet tisztán tartásának fontosságáról – részletezte a Tiszta Romániát! kampány keretében megvalósuló iskolai tevékenységeket a miniszter.

Tánczos beszámolt arról is, hogy a 2022-2023-as tanévtől bevezetik az iskolákban a Zöld hetet, amikor – az Iskola másként hét mintájára – a diákok a környezet védelméről, a klímaváltozásról és a környezettudatosságról szerezhetnek elméleti és gyakorlati tapasztalatokat. Az iskolák dönthetnek arról, hogy a negyedik vagy az ötödik tanítási modulban szervezik meg a Zöld hetet – nyomatékosította.

A miniszter elmondta még, hogy a Verde Go projekt keretében a környezetvédelmi tárca vezetésével egy oktatási segédanyagot, útmutatót is kidolgoztak a környezetvédelmi neveléshez, amelyet minden iskolába eljuttatnak. „Meggyőződésem, hogy nincs szükség arra, hogy újabb tantárggyal terheljük a diákokat. A környezetvédelmi nevelést a meglévő tantárgyba is be lehet építeni. Emellett a tanárok szakembereket hívhatnak segítségül vagy különböző tevékenységeket szervezhetnek, így a diákok felfedezhetik, hogy mit tehetnek ők is környezetük védelmében” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. április 3., 20:01
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Már óvodától mentalitásváltás, felnőtteknek lépcsőzetes büntetés!😎 Kitisztítja a fiatal, amit ők és az idősebb generáció telehord szeméttel! Erdőben, nehezen megközelíthető helyen is akad szemét! Ott helybeliekkel könnyebb az azonosítás!😊