Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A gazdasági miniszter a bányaüregekben történő földgáztárolás lehetőségéről beszélt Parajdon

A gazdasági miniszter a bányaüregekben történő földgáztárolás lehetőségéről beszélt Parajdon Gazdaság

A bányaüregekben történő földgáztárolás lehetőségéről beszélt pénteken Parajdon a gazdasági miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

Florin Spătaru azt mondta, megvitatásra vár az a javaslat, miszerint a bányaüregekben földgáztartalékokat lehetne kialakítani. Ez megoldaná a gáztárolás problémáját, ráadásul akár 30 százalékkal is csökkenthetné annak költségeit.

A gazdasági miniszter a parajdi sóbányában tett látogatást pénteken, ahol a turisták számára kifejlesztett mobilalkalmazás ünnepélyes bemutatásán vett részt.

Constantin Dan Dobrea, az Országos Sóipari Társaság (Salrom) vezérigazgatója hozzáfűzte a Spătaru által mondottakhoz, hogy több milliárd köbméteres tárolókapacitásról van szó, és az így tárolt földgáz szükség esetén bármikor hozzáférhető lenne. Amíg a „klasszikus” földgáztárolókból maximum évente kétszer lehet kitárolni, addig a bányaüregekben tárolt gáz bármikor kitárolható, amikor szükség van rá – magyarázta a vezérigazgató.

Hozzátette, nem olyan bányaüregeket akarnak erre a célra felhasználni, ahol turisztikai tevékenység zajlik.

A Salrom alárendeltségébe tartozó sóbányák mindegyikében vannak használható bányaüregek, a marosújvári akna például több mint 1200 méter mély, ami óriási tárolási képességet rejt magában – mondta még Constantin Dan Dobrea.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások