Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egyetemi ápolóképzést és egészségügyi menedzserképzést indítanak Székelyudvarhelyen

Egyetemi ápolóképzést és egészségügyi menedzserképzést indítanak Székelyudvarhelyen Románia

Egyetemi ápolóképzés és egészségügyi menedzserképzés őszi indítását jelentették be pénteken Székelyudvarhelyen a Pécsi Tudományegyetem, a városban működő Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviselői.

Hirdetés
Hirdetés

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője olyan álomnak tartotta a képzés beindítását, amire néhány éve még gondolni sem mertek a helyi szakemberek. Mint felidézte: a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központban (SZÉK) 1998 óta, amikor még ő volt a város polgármestere, folyamatosan indultak egyetemi képzések magyarországi partnerintézményekkel közösen. A Pécsi Tudományegyetem immár a hatodik magyarországi partnere a SZÉK-nek. Azt is megemlítette: a székelyudvarhelyi képzéseket mindig a magyarországi oktatási rendszerben akkreditáltatták, és segítették a végzősöket a diplomájuk honosításában. Ezzel szemben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyeteml (EMTE) román akkreditációt szerzett a képzéseinek.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumának tagja kijelentette: a legjobb szakemberekkel biztosítanak majd minőségi képzést, és ezzel nemcsak a magyarság ügyét, hanem Románia érdekeit is szolgálják, hiszen a betegségnek nincs nemzetisége. Arra is kitért, hogy a modellváltáson átesett Pécsi Tudományegyetem nemzeti hálózati centrumává válik.

A politikus aktuális kérdésekről szólva fontosak tartotta, hogy a vasárnapi magyarországi választások után is folytatódjon az elmúlt három ciklusban kialakult nemzetpolitika. Úgy vélte: ez nem pártpolitikai ügy. Reményét fejezte ki, hogy az emberek „a háború helyett a békét, a káosz helyett a biztonságot, a félelem helyett a nyugalmat” fogják választani.

Szili Katalin a Marosvásárhely mellett talált eldobott levélszavazatok esetét provokációnak vélte. Sajnálatosnak tartotta, hogy ezzel valakik a levélszavazásba fektetett bizalmat próbálják megingatni.

Ágoston István, a Pécsi Tudományegyetem dékáni megbízottja elmondta: a koronavírus-világjárvány ráirányította a figyelmet arra, hogy egy ország akkor tud megküzdeni a kihívásokkal, ha jó egészségügye, magasan képzett egészségügyi szakdolgozói vannak. Hozzátette: az elindítandó képzések egy része távoktatásban, másik része jelenléti oktatásban indul, és számítanak a helyi szakemberekre is.

Verzár Zsófia, az egészségtudományi kar dékánhelyettese elmondta: Pécsen EU-támogatással sikerült létrehozni egy olyan MediSkillsLabot, amely intenzív terápiás szakemberek, aneszteziológusok képzését biztosítja. Hozzátette: hasonlót szeretnének Székelyudvarhelyen is létrehozni.

Újságírói kérdésre Szász Jenő tisztázta: az ősszel indítandó ápolói képzés magasabb fokú diplomát ad, mint a Székelyudvarhelyen jelenleg is zajló posztliceális képzés. Megoldandó feladatnak tekintette, hogy a román állami rendszerben működő posztliceális ápolóképzés végzősei úgy folytathassák a tanulást a pécsi egyetemi képzésen, hogy a tanulmányaik egy részét elismerik.

Ilyés Ferenc, a SZÉK vezetője újságírói kérdésre elmondta: a Felveteli.ro internetes oldalon április 20. után teszik fokozatosan közzé a szakok elindításával kapcsolatos közérdekű információkat.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. április 2., 9:08
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Uram,borogass!A posztlicit vegzett,erettsegi nelkul beiratkozott apolok azt sem tudjak,hogy a sziv jobbrol vagy balrol van.Egy szot sem ertenek(a beszedrol nem mondok semmit) romanul.Egy inekciot nem tudnak beadni.Akkor milyen a nivo? Ha ez is olyan lesz,akkor Isten ments!!!!

 • User
  Dátum: 2022. április 2., 17:32
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Tudtommal a posztlicibe csak érettségivel vesznek fel.Az sem igaz amit állít a hozzászóló, mert igenis komolyan kell tanulni és a vizsga is szigorú, nem kell így ledegradálni a posztlicit végzőket. Mindenki nem lehet orvos stb.Az ápolók viszik a nehezét, az biztos!!

 • User
  Dátum: 2022. április 4., 11:12
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Akinek nem sikerult az erettsegi az is vegezhet posztlicit. Ismerosomnek erettsegi nelkul 3 diplomaja is van pedig egyre iratkozott be de kellett a letszam az iskolanak. Egy oran sem vett reszt a vegen meg ot kerleltek hogy hozzon vegre mar 2 fenykepet hogy kiadhassak a diplomajat. Meg az ismeros kellett megkerje hogy tobb kepzesre nehogy felirjak mert nem kell tobb ingyen diploma neki.
  Posztlicit altalaban azok vegeznek akik nem tudtak erettsegizni esetleg idosebbek vagy nem akarnak egyetemre menni es dolgozni sem de ha a posztlicit elvegzi akkor penzt is kap erte.
  Nem itelem el oket mert xaros pelenkat kicserelni minek az egyetemi diploma? Azzal torolhetik ki a popsit.

 • User
  Dátum: 2022. április 4., 22:17
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Sajnos így van! Érettségi nélkül nem szabadna ilyen helyre beengedni a diákot! Sok alulképzett egészségügyi káder van a környéken! A smurd alkalmazottakról ne is beszélve!!! Sok gyerek, aki 1-2 vöröskeresztes versenyen részt vett, többet tud az egyenruhásoknál!😅