Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tanácsadó lesz a jegybanknál Viorica Dăncilă volt miniszterelnök

Tanácsadó lesz a jegybanknál Viorica Dăncilă volt miniszterelnök Románia

Tanácsadói állást fog betölteni a Román Nemzeti Bankban júniustól Viorica Dăncilă volt miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) korábbi elnöke és államfőjelöltje – adta hírül kedden a Mediafax hírügynökség.

Hirdetés
Hirdetés

A párt új vezetése által vakvágányra tolt, parlamenti mandátum nélkül maradt politikus Mugur Isărescunak, a jegybank kormányzójának tanácsosa lesz a zöld energia, illetve fenntarthatósági stratégia területén.

A tanácsadók sorába történő felvétele érdekében Dăncilă benyújtott egy dossziét, és részt vett (állás)interjún – írta a Mediafax.

Dăncilă 2018. január 29-től 2019. november 4-ig volt Románia első női miniszterelnöke. A román nagypolitikában korábban kevésbé ismert, mérnöki végzettségű Dăncilă 1988-ban szerzett oklevelet a ploiești-i Olaj- és Gázipari Egyetemen, 2006-ban politikatudományokból szerzett mesterképzésen oklevelet. 2008-2010 között abban a dél-romániai Teleorman megyében volt önkormányzati képviselő, amelynek megyei tanácsát akkor Liviu Dragnea, a PSD későbbi elnöke vezette. Miniszterelnöki kinevezése előtt Dăncilă tíz évig volt EP-képviselő, és évek óta állt a PSD nőszervezetének élén.

A kormányfői poszton túl gyorsan megerősödő és függetlenedni próbáló, fél-fél év után menesztett Sorin Grindeanu és Mihai Tudose után Dăncilă bizonyult Liviu Dragnea leghűségesebb miniszterelnökének. A bukaresti jobboldali média a PSD-elnök bábjának tartotta Dăncilát, és kigúnyolta nyelvtani, kifejezésbeli hibáit.

Dăncilă 2019 májusától vette át pártfogójától a PSD vezetését, miután Dragneát korrupcióért bebörtönözték. A pártelnöki tisztségről 2019. november 26-án mondott le, miután alulmaradt az elnökválasztáson Klaus Iohannisszal szemben.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások