Felhívás!

Gheorghiță: Bukarestben, illetve Kolozs és Szeben megyében a legnagyobb az átoltottság

Gheorghiță: Bukarestben, illetve Kolozs és Szeben megyében a legnagyobb az átoltottság Románia

Bukarestben, illetve Kolozs és Szeben megyében a legnagyobb a lakosságarányos átoltottság, a rangsor másik végén Giurgiu, Botoşani és Suceava megye van – közölte keddi sajtóértekezletén a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.

Dr. Valeriu Gheorghiţă elmondta: a lista elején a főváros van, ahol a lakosság 35,7 százaléka megkapta már az oltást. A megyék sorrendje Kolozs – 32,77%, Szeben – 26,2%, Brassó – 25,4 % és Temes – 24,8%.

A katonaorvos szerint az átoltottság szerint a lista végén Neamţ – 13,35%, Bákó -12,65%, Giurgiu – 12,49%, Botoşani – 12,2% és Suceava – 11,4% megye található.

Országszerte 1403 családorvos vette át a koronavírus elleni oltóanyagot

Dr. Valeriu Gheorghiţă elmondta: a családorvosok Johnson&Johnson, Moderna és AstraZeneca vakcinákat kaptak.

1373 családorvos a Johnson&Johnson által gyártott vakcinát vett át. Ebből az oltószerből 64.905-öt osztottak ki, több mint 29 ezret már be is adtak a pácienseknek.

Elmondta: egy Botoşani megyei községi orvos saját hatáskörben egy háromnapos oltási minimaratont szervezett, amelynek során 180 személyt sikerült immunizálnia.

A katonaorvos szerint a családorvosok által eddig beoltott személyek 56 százaléka vidéki, 44 százaléka városi volt.

Megyénként május 17-éig a legtöbb COVID elleni oltást Temes – 2395, Dâmboviţa – 1543, Călăraşi – 1523 és Dolj – 1035 megyében adták be.

A vidéken dolgozó családorvosok a legtöbb adagot Călăraşi megyében adták be – 1118, majd Dâmboviţa 930, Temes – 850, Dolj – 723 és Bihar – 587 megye következik – mondta Valeriu Gheorghiţă.

Közel ezer aktív oltóközpont van

A jelenleg aktív oltási központok száma országos szinten eléri a 987-et – tájékoztatott Valeriu Gheorghiţă.

A 987 oltási központban összesen 1461 oltópont működik. 706 központban (1099 oltópont) a Pfizer vakcinájával (ezek közül 38-ban még mindig vannak várólisták), 130-ban (157 oltópont) a Moderna vakcinájával (kettőben van várólista), 148-ban (201 oltópont) az AstraZeneca termékével oltanak. 21 megyében a keddi nap folyamán a családorvosi rendelőkben működő pontok mellett megnyílik 41 más oltópont, ahol a Johnson&Johnson termékével oltanak. Ez utóbbi vakcinából osztanak ki további adagokat a mobil oltópontok és a drive-thru központok számára – mondta el Valeriu Gheorghiţă a Victoria-palotában tartott sajtóértekezletén.

17.855 külföldi állampolgár kapott eddig oltást Romániában

A koronavírus elleni oltáskampány kezdete óta Romániában 17.855 külföldi állampolgárt immunizáltak.

Valeriu Gheorghiţă elmondta, uniós és svájci állampolgárokról, illetve más országok állampolgárairól van szó, akiknek törvényes tartózkodási engedélyük van Romániában.

A CNCAV elnöke arról is tájékoztatott, hogy május 10-e és 17-e között 329.073 személyt oltottak be az első dózis vakcinával, 222.413-at közülük előjegyzés nélkül, 106.660-at pedig előzetes beütemezéssel.

Gheorghiţă szerint ez azt bizonyítja, hogy az emberek be szeretnék oltatni magukat, és inkább előjegyzés nélkül jelentkeznek oltásra.

A héten elkezdődött az oltási kampány az egészségügyi intézményekben

Dr. Valeriu Gheorghiţă elmondta: az ország 367 állami kórházából 322-ben nyitottak oltóközpontokat (ezek közül 198-ban már korábban is oltottak).

A katonaorvos szerint a kampányba bekapcsolódhatnak a magánkórházak is.

Az oltási kampány vezetője hozzátette: az elmúlt hét végén 29 oltási maraton jellegű akciót szerveztek, amelyeken több mint hatvanezer személyt immunizáltak.

A 12 és 15 év közötti korosztály is előjegyezhető lesz az oltási platformon

A COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) a Speciális Távközlési Szolgálattal (STS) közösen elkezdett dolgozni az oltási platform optimalizálásán, hogy a 12 és 15 év közötti kiskorúakat is elő lehessen majd jegyeztetni oltásra a szülők felhasználói fiókján keresztül, mihelyt az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezi eme korosztály immunizálását a Pfizer vakcinájával.

Valeriu Gheorghiţă szerint a hét végéig, de legkésőbb a jövő hét elejéig azt is megoldják, hogy a platformon elő lehessen jegyeztetni a Johnson&Johnson által előállított termékkel való immunizálásra is, tekintve, hogy ebből az oltóanyagból csak egy adag beadása szükséges, a platform jelenlegi beállításai szerint pedig a második adagot is elő kell jegyezni.

Bejelentette ugyanakkor, hogy további oltóközpontokat nyitnak a határátkelőknél – például Nagylakon vagy Borsnál – és a repülőtereken is, hogy lehetőséget nyújtsanak a hazatérő külhoni román állampolgároknak az oltás felvételére.

Közel 4 millió személy kapta meg az oltás legalább egyik adagját

Az oltáskampány kezdete óta május 17-éig 3.963.176 személy megkapta a koronavírus elleni oltás legalább egyik adagját, ebből 2.871.560-an a második adagon is túl vannak.

A legfrissebb adatok értelmében országos szinten a vakcina három típusára (első vagy második adagra) 1.049.000 személy van előjegyezve az oltási platformon.

A Pfizer termékével történő immunizálásra 865.431 személy van előjegyezve, ezek közül 38.489 az első adagra, a Moderna oltásra 103.772 személy (ezek közül 865 az első adagra), az AstraZeneca oltására pedig több mint 80.130 személy (117 az első adagra) – számolt be Gheorghiţă.

Ami az oltás nyomán fellépő mellékhatásokat illeti, május 16-áig 15.357-et jelentettek, a május 10-e és 16-a közötti héten pedig 538-at.

A Pfizer kifejlesztett egy olyan vakcinát, amely 2 Celsius-fokon 30 napig tárolható

Dr. Valeriu Gheorghiţă elmondta: a gyártó megkapta már az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását.

Ennek az volna az előnye – magyarázta a szakember – hogy az oltóközpontok több napra előre beszerezhetnék a szükséges oltóanyagot, a korábbi változat ugyanis csak öt napig volt tárolható.

Emlékeztetett: a 60 évnél idősebb páciensek reggel 8 és este 8 óra között jelentkezhetnek előjegyzés nélkül oltásra, míg a 18 és 60 év közöttiek – amennyiben nincs előjegyzésük – 14 óra és 20 óra között vehetik fel az oltást.

Augusztusban elérhetjük a kollektív immunitás küszöbét

A hatóságok becslése szerint Románia augusztusban éri el “a kollektív átoltottság küszöbét”, amikor a lakosság 50%-a vagy beoltotta magát, vagy átesett a SARS-CoV-2-vel való fertőzésen – jelentette ki Valeriu Gheorghiţă.

A nyájimmunitás elérése a cél, emiatt szeretnék felgyorsítani az oltási kampányt. A becslések alapján több mutató áll: a lakosság oltakozási szándéka, az első adaggal való immunizálás ritmusa, amelyet mindig az utóbbi két hét adatai szerint mérnek fel, illetve a naponta közölt jelentésekben szereplő új esetek száma, vagy a beoltottak körében előforduló fertőzések aránya. Ezekből áll össze a nyájimmunitás – magyarázta a katonaorvos.

A szakemberek becslése szerint Románia augusztusban éri el “a kollektív átoltottság küszöbét”, mutatott rá.

Az átoltottsági célkitűzéseket illetően Gheorghiţă emlékeztetett, hogy május végéig 5 millió, júliusban 6 millió és augusztusban 7 millió kellene hogy legyen az immunizált személyek száma.

Hozzátette, jelenleg kedvező a járványügyi helyzet az országban, azonban meg kell erősíteni ezt a tendenciát, hogy ne álljon fenn a járvány visszatérésének veszélye azt követően, hogy a a hatóságok fokozatosan feloldják a korlátozásokat.

Több mint 35 személynél mutatták ki a koronavírus indiai változatát

Dr. Valeriu Gheorghiţă elmondta: ez a mutáció valamivel fertőzőképesebb és ilyen esetben a forgalomban lévő vakcinák hatékonysága is valamelyest kisebb, ám ez semmit nem von le az oltási kampány ‘általános jótékony hatásából’.

Meglátása szerint éppen azért kell felgyorsítani az oltási kampányt, hogy korlátozzák a vírus terjedését a közösségben.

Kérdésre válaszolva a katonaorvos elmondta: Indiából származnak azok, akiknél kimutatták ezt a mutációt, nem voltak beoltva koronavírus ellen és a betegség tünetei nem voltak az átlagosnál súlyosabbak.

Románia a hetedik helyen van Európában a mindkét dózissal beoltottak arányát tekintve

Románia a hetedik helyen van Európában, és a 19-ik helyen a világon a mindkét dózissal beoltottak arányát tekintve – közölte keddi sajtóértekezletén az egészségügyi minisztérium államtitkára.

Andrei Baciu elmondta: ez idáig 10.689.069 koronavírus elleni oltás érkezett az országba.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a héten 697.330 adag Pfizer BioNTech vakcina érkezett, a jövő héten 698.490, május utolsó hetében pedig 1.091.610 adag érkezik. A Moderna által gyártott vakcinából csütörtökön 128.400 adagot várnak, így a májusi teljes mennyiség várhatóan 513.600 adag lesz.

Baciu szerint az AstraZeneca által gyártott vakcinából – becslések szerint – összesen 1.440.568 dózis lesz.

A Johnson & Johnson által gyártott vakcinából csütörtökön 74.400 darabot várnak, május végéig még további 327.600 érkezik majd.

Májusra a négy vakcinatípusból összesen 6.238.228 adag lesz.

“Mindezen intézkedéseknek köszönhetően Románia Európában a hetedik, míg világviszonylatban a 19. helyen áll a teljes dózisban beadott oltóanyagok tekintetében” – összegzett az államtitkár.

Baciu beszámolt arról is, hogy május 16-áig 14.729 adag vakcina semmisült meg, ami az összes felhasznált mennyiség 0,21%-át teszi ki.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.