Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szolidaritásra van szükség a megbírságolt korondi polgármester támogatására

Szolidaritásra van szükség a megbírságolt korondi polgármester támogatására Románia

„Amikor közösségi vezetőink anyanyelvhasználatunkról, szimbólumaink használatáról döntenek, akkor nem öncélú döntést hoznak, hanem a közösség igényét juttatják kifejezésre. Sajnos vannak olyan erők, amelyeknek az a célja, hogy megtörjék a közösség lendületét, rávegyék a magyarokat, hogy lemondjanak nyelvük és szimbólumaik használatáról a közterületen” – mutatott rá Vincze Loránt Korondon. A FUEN elnöke, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje csütörtökön Bíró Barna Botond udvarhelyszéki RMDSZ-elnökkel, Antal Lóránt szenátorral, illetve Katona Mihály korondi, Rafai Emil székelykeresztúri és Laczkó-Albert Elemér gyergyóremetei polgármesterrel találkozott Korond községházában.

Bíró Barna Botond elmondta: az udvarhelyszéki polgármesterek találkozóján szolidaritási alap létrehozásáról döntöttek, gyűjtést szerveznek a korondi polgármester bírságának kifizetésére.

Vincze Loránt szerint ilyen esetekben a közéleti vezetőknek hármas feladata van: szolidaritás, nyilvánosság és szabályozás. „Közösséget kell vállalnunk vezetőinkkel, közösségünknek össze kell zárnia védelmükben. A FUEN-ben azt tervezzük, amennyiben véglegessé válik a döntés, európai szintű gyűjtést is szervezünk a bírság kifizetésére. Ezekről az ügyekről beszélni kell nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is: elfogadhatatlan a kettős mérce, a nem létező törvények alapján történő bírságolás, a magyar nyelv és szimbólumaink használatának korlátozása, a meglévő jogok elvétele” – fogalmazott a FUEN elnöke. Hozzátette: az európai kisebbségek ernyőszervezete Minority Monitor néven egy platformot indít az európai kisebbségi jogsértések vizsgálatára azzal a céllal, hogy felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét a korondihoz hasonló ügyekre. Harmadrészt a törvények módosítását és pontosítását szorgalmazta ott, ahol szükséges, hiszen azt tapasztaljuk, hogy a bíróságok megszorítóan értelmezik a törvényeket. Az EU-ban azt tudjuk ehhez hozzátenni, hogy ha a Minority SafePacket sikerül kisebbségvédelmi törvénnyé alakítani, akkor meglévő jogaink kibővülnek és európai védelmet fognak élvezni a hasonló támadásokkal szemben – mutatott rá.

A korondi polgármesterre kirótt bírság kifizetésére szánt pénzbeli felajánlásokat a Novum Forum Siculorum Egyesület bankszámláinak egyikére küldhetik:

Egyesület neve: ASOCIAȚIA NOVUM FORUM SICULORUM EGYESÜLET

Adószám: 39329492

Számlavezető pénzintézet (románul): Banca Transilvania sucursala Târgu Mureș

Lejes bankszámla: RO24 BTRL RONC RT04 4391 4002

Eurós bankszámla: RO98 BTRL EURC RT04 4391 4001

Forintos bankszámla: RO14 BTRL HUFC RT04 4391 4001

SWIFT kód: BTRLRO22

Az adomány utalásakor kérik, tüntesse fel a megjegyzés résznél, hogy: DONAȚIE

(közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. április 19., 9:52
    ÉRTÉKELÉS: 4

    S mégis, meddig és hány száz milliót fizessen a közösség a titkosrendőrségnek, illetve az államnak, aki további ilyen akciókra hergeli ezt a sz.rhazi Tanasat? Ha azt mondanák, hogy valami hatékonyabb akció, jobb ügyvéd, jobb fellépés költségeire adakozzunk, szívesebben tennénk!