Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szerdán kezdődik a pótérettségi

Szerdán kezdődik a pótérettségi Románia

Szerdán kezdődik a pótérettségi, amelyre több mint 43.500 diák iratkozott be – tájékoztat az oktatási minisztérium hétfői közleménye.

Hirdetés
Hirdetés

A dokumentum szerint ezek közül 28.700 tanuló idén, 14.800 a korábbi évfolyamokban végzett.

Az őszi vizsgasorozat keretében román nyelv és irodalomból augusztus 21-én, anyanyelvből 22-én, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból 23-án, a választott tantárgyból pedig 26-án írásbeliznek a diákok. Augusztus 27-én és 28-án kerül sor a román nyelvi kompetenciákat felmérő szóbeli vizsgára, 29-én anyanyelvből szóbeliznek a tanulók, augusztus 30-án és szeptember 2-án a digitális kompetenciák felmérésére kerül sor, szeptember 2-án és 3-án pedig az idegennyelv-szóbeli zajlik.

Az eredményeket szeptember 3-án 12 óráig közlik, és ugyanaznap 16 óráig fogadják az óvásokat. A végleges eredményeket szeptember 7-én hozzák nyilvánosságra.

Az írásbeli vizsgákon a tanulóknak legkésőbb 8 óra 30 percig kell elfoglalniuk helyeiket a tantermekben, személyazonosságukat érvényes személyi igazolvánnyal kell igazolniuk.

A tételek kidolgozására három óra áll rendelkezésre, amit onnantól kezdve számítanak, hogy a jelentkezők kézhez kapták a kidolgozandó feladatok fénymásolatát.

A tételek kizárólag kékszínű tintával, vagy golyótollal dolgozhatók ki, a rajzokat grafit ceruzával kell elkészíteni, matematikából és földrajzból az ábrák elkészítéséhez vonalzók, körzők felhasználhatók. Számológépet bevinni tilos, írni kizárólag a bizottság által adott papírokra lehet.

Minden vizsgateremben kötelező módon hangot is rögzítő videokamera-rendszert telepítenek.

Semmilyen tankönyvet, könyvet, szótárt, jegyzetet, bármilyen írott anyagot, ami felhasználható lenne a megoldáshoz, nem lehet bevinni a termekbe, és vizsga előtt le kell adni a mobiltelefonokat és más elektronikus kommunikációs eszközöket is.

A tanulók nem beszélhetnek egymással és tilos bármiféle jegyzet, piszkozat kicserélése.

Akik megszegik a fenti előírásokat, kizárják a vizsgáról, függetlenül attól, hogy használták-e vagy sem a tiltott eszközöket, elveszítik a korábban megszerzett osztályzataikat és minősítéseiket, és nem iratkozhatnak be a következő két vizsgaszesszióra.

A minisztériumnak a 0800 801 100-as telefonszámon lehet jelenteni az esetleges szabálytalanságokat. A szám augusztus 21-én, 22-én, és 26-án 8 és 16 óra között, illetve augusztus 23-án 8 és 14 óra között lesz elérhető.

A vizsga annak a diáknak sikerült, aki az összes szóbeli és írásbeli vizsgán részt vett, és minden írásbeli dolgozatán megszerezte legalább az 5-ös osztályzatot úgy, hogy általánosa eléri legalább a 6-ost.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük