Felhívás!

A mezőgazdasági miniszter lemondását kéri Ludovic Orban

A mezőgazdasági miniszter lemondását kéri Ludovic Orban Románia

A mezőgazdasági miniszter lemondását kéri a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Ludovic Orban azt rója fel Petre Daeának, hogy “hamis adatokat” küldött az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságának (DG Agri) az elmúlt évi romániai termésről.

A PNL végrehajtó bizottságának hétfői ülése után adott nyilatkozatában Orban azt mondta, Petre Daea “hazudott”, és a DG Agri leleplezte őt azáltal, hogy kérte, korrigálja a 2018-as mezőgazdasági terméssel kapcsolatban közölt adatokat.

“Az eredetileg ismertetett adatok ugyanis pumpával felfújt számok, hamis adatok, amelyek nem tükrözik a valós romániai mezőgazdasági termést” – fogalmazott Orban.

Daea: sajnálatos, hogy megkérdőjelezik a jelentést

Ludovic Orban nincs tisztában a 2018-as kukoricaterméssel, és a gazdákra sértő, az országra nézve hátrányos kijelentéseket tesz – nyilatkozta hétfő este Petre Daea mezőgazdasági miniszter.

Leszögezte: az Országos Statisztikai Intézet (INS) által közölt adatok pontosak, amelyek a gazdák aláírt nyilatkozatain alapulnak.

“Forró nyár van olyan nyilatkozatokkal, amelyek nem válnak dicsőségünkre. (…) Az Európai Bizottsággal folytatott levelezésben a mezőgazdasági minisztérium továbbította az összes technikai adatot, amelyek igazolják, hogy az INS által közölt, a 2018-as kukoricatermelésre vonatkozó adatok pontosak. Ezek a gazdák által kitöltött és aláírt AGR 2A és az AGR 2B formanyomtatványok adatain alapulnak. Bár ezek az adatok nyilvánosak és ellenőrizhetők, sajnálattal állapítjuk meg, hogy nehezen felfogható érvek mentén, kétségbe vonják a megvalósított termésmennyiséget. Ez sértő a gazdákra és hátrányos az országra nézve. A minisztérium minden alkalommal hozzáférhetővé tette a nyilvánosság számára a gazdák által elért eredményeket”- nyilatkozta Petre Daea az Agerpres hírügynökségnek.

Kezdeményezik a külföldön élő román állampolgárokat képviselő törvényhozók számának megduplázását

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezi a külföldön élő román állampolgárokat képviselő törvényhozók számának megduplázását – jelentett be hétfőn Ludovic Orban, a PNL elnöke, a párt végrehajtó bizottságának hétfői ülése után adott nyilatkozatában.

Orban szerint a PNL által kidolgozott jogszabályra azért van szükség, hogy tükrözze a hivatalosan külföldi lakhellyel bejegyzett román állampolgárok arányát.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.