Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szentségtörést kiált egy törvénybíró

Gyorsított eljárással tárgyalják Brassó, Jászvásár és Galac táblabíróságai azt a folyamodványt, amelyet egy bákói törvénybíró iktatott április első hetén. A felperes Ioan Petrescu azzal vádolja a román belügyminisztériumot és személyesen Marcel Vela belügyminisztert, hogy a szükségállapot katonai rendeleteit felhasználva szentségtörés, kegyeletsértés elkövetői.

Hirdetés
Hirdetés

A törvénybíró szerint ugyanis a húsvéti szertartásokon való részvételt semmilyen rendelettel nem lehet betiltani, mert sérti az emberi jogokat, a vallásszabadság külsőségeit. A felperes rámutat, a katonai rendeleteknek az egyházi szertartásokra vonatkozó része azt sugallja, mintha a húsvéti szentmisék és áldozások senkinek sem szólnának, ami elfogadhatatlan. Indoklásában Ioan Petrescu azt is megemlíti, a történelem során, sok-sok évszázad alatt többféle járvány – kolera, pestis stb. – sújtotta a román népet, de a krónikák sehol sem jegyzik a templomi szentmisék, gyertyagyújtások, egyházi szertartások, felfüggesztését a húsvét időszakára. A törvénybíró helyteleníti az áldozásra vonatkozó tiltásokat is, szerinte a hatóságok által az egyházra kényszerített óvintézkedéseknek az az üzenete, mintha a kehely, illetve Krisztus teste és vére (pászka és bor) betegségek fertőző forrása lenne a hívek számára.

A törvénybíró perirataival ellentétes álláspontot fogalmazott meg a Román Ortodox Egyház (BOR), amely a közleményében – Daniel pátriárka szavait is tolmácsolva – aláhúzza, a szükségállapot és a katonai rendeletek érvényességi időszakában az egyházaknak és híveiknek kötelességük betartani a rendszabályokat, hiszen ezáltal a lakosság egészségét óvják,  hozzájárulnak a koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséhez. Az ortodox egyház közleménye kihangsúlyozza, a papjaik, egyházfőik számára kötelező a hatósági rendeletek  tiszteletben tartása, a szabálysértőknek pedig vállalniuk kell az egyházi és világi törvények által előírt büntetések következményeit.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük