Felhívás!

A környezetvédelmi miniszter szerint álhír-kampány folyik a fakivágások kapcsán

A környezetvédelmi miniszter szerint álhír-kampány folyik a fakivágások kapcsán Gazdaság

Agresszív manipulációs kampány folyik a romániai erdők kivágása kapcsán, amelyet politikusok és újságírók táplálnak a saját karrierjük építése érdekében – állítja Costel Alexe környezetvédelmi miniszter.


“A járványra és a pszichológiai nyomásra alapozva egyre több háttérbe szorult politikus és újságíró gondolta úgy, hogy a fakivágások témáját felerősítve újraindíthatja karrierjét. Nincs helye politikai játszmáknak, trükköknek vagy hamis nyilatkozatoknak a parlamenti immunitás mögé bújva, és nincs helye felelőtlen akcióknak, amelyek aláássák a gazdaságot” – mondta Alexe.

A tárcavezető szerint “agresszív, precedens nélküli” fake news kampány indult, amelyet naponta táplálnak mérgező üzenetek sorával. Ezeknek egyetlen céljuk, hogy a romániai erdőkben zajló ökológiai katasztrófa érzetét keltsék – állítja a miniszter.

E kampány nyomán minden legális faszállítmány a lopás bizonyítékává válik, anélkül, hogy az információkkal előállók bizonyítékkal is alátámasztanák állításaikat, ugyanakkor a hatóságoktól jövő tájékoztatást elkendőzésnek tekintik.

“Ezek manipulációk” – tette hozzá Alexe.

A miniszter állítása szerint ebben az évben egyetlen farönköt exportáló vonat sem indult útnak Romániából, és bemutatott egy vírusként terjedő videófelvételt, amelyen egy faanyagot szállító uszály látható. A videó feltöltője szerint a fát Olaszországba exportálják, Alexe szerint azonban az uszály csupán áthaladt a Duna Borcea ágán, a fát Călărași megyébe szállították. A tárcavezető hozzátette, a szállítmány legális kitermelésből származott, és rendelkezett minden engedéllyel.

Gabriel Păun, az Agent Green egyesület elnöke megerősítette, hogy számos hamis információ terjeng, amely aggasztja a civil szervezeteket, ugyanakkor a hatóságok nem változtattak a törvénykezésen annak érdekében, hogy megakadályozzák azokat a fakivágásokat, amelyek miatt kötelezettségszegési eljárás indult Románia ellen.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások