Felhívás!

Sürgősségi rendelettel léptette hatályba a kormány az új közigazgatási kódexet

Sürgősségi rendelettel léptette hatályba a kormány az új közigazgatási kódexet Románia

Sürgősségi rendelettel léptette hatályba keddi ülésén a kormány az alkotmányossági normakontrollon korábban elbukott közigazgatási törvénykönyv egy újabb változatát.

Viorica Dăncilă szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök szerint a kódex 17 korábbi jogszabály rendelkezéseit hangolja össze, sürgős elfogadására pedig az államapparátus olajozottabb működése érdekében van szükség.

Hozzátette, a helyi önkormányzatok stabilitása érdekében bevezetik, hogy a helyi tanácsosok mandátumát bírósági határozattal érvényesítsék, és felülvizsgálják azokat a helyzeteket, amikor feloszlatják a tanácsot.

A kormányfő emlékeztetett: legitimitásuk növelése érdekében már elfogadták, hogy a megyeitanács-elnököket közvetlen szavazással válasszák meg, hogy az elnök ne politikai alkudozások, hanem a választók akaratából jusson tisztséghez.

Emellett módosítják a közbeszerzések keretrendszerét, az állam, illetve a helyi tanácsok köz- és magántulajdonát szabályozó jogszabályokat.

Nem tudni mi lett a kisebbségvédelmi rendelkezések sorsa

A közigazgatási kódex tavaly elfogadott parlamenti változata számos kisebbségvédelmi rendelkezést is tartalmazott, de nem tudni, hogy ezek szerepelnek-e a kódex kedden elfogadott új változatában, mivel a kabinet egyelőre nem tette közzé a keddi ülésen elfogadott jogszabály szövegét.

A kormány néhány hete bocsátotta közvitára a kódex újabb változatát, amelyből hiányoztak azok a kisebbségi anyanyelvhasználatot szabályozó, már hatályos rendelkezések, és azok a kisebbségi jogokat bővítő előírások is, amelyeket a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatára építettek be a kódexbe, az MTI azonban úgy értesült, hogy a rendelet szövege a kormányülésen is módosult.

A közigazgatási kódexet eredetileg a szociálliberális kormánytöbbség és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szavazataival a parlament tavaly júliusi rendkívüli ülésszakában fogadta el a bukaresti képviselőház.    A jogszabály ellen a jobboldali államfő, illetve a jobbközép ellenzék emelt alkotmányossági óvást, amelyben a 17 éve hatályos és az újonnan bevezetendő kisebbségi nyelvhasználati jogokat is támadták.

Az alkotmánybíróság úgy értékelte: a kódex egésze alkotmányellenes, mert elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament alkotmányos elve, vagyis a képviselőház olyan fontos változtatásokat épített a jogszabályba, amelyeket a tervezetről korábban szavazó szenátusnak nem volt alkalma megvitatni.

Johannis: a törvénykönyv merénylet a teljes közigazgatási rendszer ellen

A közigazgatási törvénykönyv merénylet a teljes közigazgatási rendszer ellen – jelentette ki kedden Klaus Iohannis államfő.

‘A Szociáldemokrata Párt (PSD) minden áron be akarja bizonyítani, hogy a társdalommal szembeni megvetés kinyilatkoztatását tekinti első számú prioritásának. Klaus Iohannis államfő rámutat, hogy miután két év alatt megpróbálták minden eszközzel térdre kényszeríteni az igazságszolgáltatást a korrupt PSD-vezetők kedvéért, most szétverik az egész közigazgatást a helyi bárók kedvéért. A kormány sürgősségi kormányrendelettel fogadta el a több száz jogszabályt magába foglaló közigazgatási törvénykönyvet, holott az alkotmány úgy rendelkezik, hogy ez a normatív eszköz csak kivételes esetekben alkalmazható olyankor, amikor nem halasztható egy bizonyos terület leszabályozása’ – írja az Államelnöki Hivatal kedd esti közleményében.

Klaus Iohannis felhívja a kormány figyelmét arra, hogy ez az eszköz – a sürgősségi kormányrendelet – nem használható túlzott mértékben, amennyiben ‘a polgárok május 26-án egyértelműen az átláthatóság és kiszámíthatóság szükségessége mellett tették le a voksukat’.

‘Ezzel a kormányhatározattal a romániai közigazgatás egész konstrukciója drámaian megváltozik. Nincs semmilyen érv, nem indokolja semmi ennek a kormányrendeletnek az elfogadását, amely súlyos merénylet az egész közigazgatási rendszer ellen’ – fogalmaz a közlemény.

Klaus Iohannis szerint a közigazgatási törvénykönyv elfogadása, valamint a választási törvény olyan értelmű módosítása, hogy a megyei tanácselnököket közvetlen módon válasszák meg, azt mutatja, hogy ‘a PSD-nek sokkal átfogóbb terve van hatalma megszilárdítására és bárói igényeinek kielégítésére’.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. június 26., 9:34
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Igen. A polgármestereknek, alpolgármestereknek és a megyeitanács elnököknek a speciális nyugdíjat ! Ezt írjátok ki ! Aki dolgozott 35 -40 évet annak oda vetnek egy pár lejt . Szégyen !! Itt tartunk !

 • User
  Dátum: 2019. június 26., 11:22
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Hát nagyon kellett szegényeknek elvégre az istenadta Népért küzdöttek, akarom mondani gürcöltek hosszú éveken, évtizedeken át, nem volt idejük eleget gyűjteni szerény személyüknek …