Felhívás!

Van puliszkaanyag…

A fermierinromania.ro internetes szaklap a 2019-re várható mezőgazdasági eredmények kapcsán emlékeztet arra, hogy tavaly az Európai Unió 28 tagállamának rangsorát Románia vezette törökbúza-termesztésben. Sőt, másik öt termény esetében is az EU-államok élmezőnyében foglalt helyet.

Románia a kukoricatermés mennyisége és a kukoricaföldek felületének nagysága szerint is első volt az unióban. Szintén az első helyet foglalta el a napraforgó esetében termésmennyiség és termésföld-nagyság tekintetében. Az Európai Unió szintjén a napraforgó összmennyiségének  90 százaléka Romániában, Bulgáriában, Magyarországon, Franciaországban és Spanyolországban termett. Szójatermelésben ezüstérem jutott Romániának, első Olaszország. Búzatermelésben Románia negyedik volt Franciaország, Németország és Nagy-Britannia mögött, Lengyelország, Spanyolország, Olaszország előtt. Az étolajnak való repce is hozott egy ötödik és negyedik helyet (termelés, illetve terület). A burgonyatermelésnél hetedik helyre sorolták Romániát, de a burgonyaföldek nagyságának tekintetében negyedik volt Lengyelország, Németország és Franciaország mögött. Hogyha az országok összterületére jutó termőföldek hektárarányát számítjuk, Románia mindegyik terménynél dobogós vagy éppen első.

Tavaly Románia gabonatermelésének mennyisége meghaladta a 31 millió tonnát, ebből a kalászosok aránya körülbelül 38 százalék. Az Európai Unió összesített listáján ez a harmadik helyet jelenti Franciaország és Németország mögött.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.