Felhívás!

Séta a kastélyudvarban

Séta a kastélyudvarban Románia

A májustól októberig tartó időszakban, a hétvégeken a nagyközönség számára is megnyitja kapuit a soborsini királyi kastély telke. A kastélyépületbe viszont egyelőre csak az arra jogosultak léphetnek be (a királyi család tagjai és a gondnokság személyzete).

A soborsini (Săvârşin) kastély Arad megye délkeleti részén található, sokáig Hohenzollern Mihály király egyik kedvelt tartózkodási helye, rezidenciája volt. A diktatúra bukása után több évvel, amikor I.Mihály és családtagjai hazatérhettek, hazalátogathattak Romániába, egyik szálláshelyük a soborsini kastély volt.

A turisták számára most először megnyitott kastélypark és birtok legfőbb látnivalója a Királyi falu nevű rész, valamint az autómúzeum és korabeli műhely. A 6 és fél hektáros birtok további látnivalói: vendégház, rejtett kert, tó és sziget, hosszú sétány – ez utóbbi a londoni Windsor-kastély udvarán lévőhöz hasonló, talán onnan is másolták valamikor. A királyi család tagjai bejelentették, hogy a Soborsin-kastélyról könyv készült, kiadója a “Curtea Veche Publishing” kiadó, a bemutatót 2021. június 1-jére tervezik, mert akkor lesz pontosan 20 éve annak, hogy I.Mihály király és a királyi család több tagja zavartalanul beutazhatott Romániába, és teljes jogú gazdaként újból elfoglalhatták a soborsini kastélyt. A korábbi időszakban ez tiltva, illetve akadályozva volt. I.Mihály és felesége első szabadabb hazalátogatására, hazatérésére 1997-ben került sor, de például 1994. november 7-én az Iliescu-rezsim hatóságai az Otopeni repülőtéren feltartóztatták a volt királyt, kénytelen volt néhány óra múlva elhagyni az országot, visszautazni Svájcba.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.