Felhívás!

Adózzák a nyaralást!

Adózzák a nyaralást! Románia

Román sajtóbeszámolók szerint a május 1-jei és ortodox húsvéti időszakban a tengerparti kikapcsolódást választó személyek közül nagyon sokan felháborodásukat fejezték ki az internetes közösségi oldalakon, hogy Saturn, Venus, Jupiter, Neptun és Olimp üdülőhelyeken 5 lejes illetéket kellett fizetni.

A “nyaralóadó” tényéről az említett Fekete-tenger-parti üdülők szállodáiban értesítették az vendégeket, és az 5-5 lejt a szállásdíjakkal együtt kérték. Sokan visszautasították. Az indoklás szerint a “nyaralóadóra” vonatkozó  önkormányzati határozat már 2021. január 1-jétől érvényben van, csak ez ideig észrevétlen maradt, mert nem volt forgalom a napozóhelyeken. A felsorolt települések Mangália városhoz tartoznak. A polgármesteri hivatal azzal magyarázza az 5 lejes illeték bevezetését, hogy korszerűsítésekre, fejlesztésekre gyűjtenek pénzt, a turisták tehát a köz javára adakoznak, és ha még mennek Mangáliára, ők is részesülnek a “nyaralóadó” jótéteményeiből.

Az illetékre vonatkozó határozat kivételeket is felsorol, akikre nem érvényes a személyenkénti 5 lej. A kedvezményezettek között vannak a volt politikai foglyok, a háborús veteránok és (vagy) özvegyeik, ha nem kötöttek új házasságot, továbbá a súlyos és közepes testi, szellemi fogyatékkal élők, rokkantak, a fogyatékos kiskorúak kísérői, az üdülési, nyugdíjpénztáraktól kapott gyógykezelési jeggyel érkező nyugdíjasok, valamint az orvosi küldőpapírral rendelkező páciensek, akiknek tengerparti úszást, napozást ajánlottak gyógykezelés gyanánt.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.