Felhívás!

Figyelni kell a bűnvádi próbaidőre!

Figyelni kell a bűnvádi próbaidőre! Románia

Tanulságos magyarázatot tett közzé az egyik dalának szövege miatt 6 hónap szabadságvesztésre ítélt Dani Mocanu manele-énekes védőügyvédje.

Mint közöltük, a könnyed, igénytelen, de sokak számára szórakoztató manele műfajban romániai sztárnak számító Dani Mocanu ellen az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, majd a Pitești városi bíróságon emeltek panasz amiatt, hogy egyik dalszövege (de több is van ilyen) a nők elleni erőszakra, tettlegességre uszít, a nők számára sértő és lealacsonyító hangnemű. A nem túlságosan bizalomgerjesztő külsejű énekest emiatt bűnösnek találták, büntetése 6 hónap szabadságvesztés (még fellebbezhető). Az ügyvédje fontosnak tartotta közölni, hogy 2017 júniusában Dani Mocanu ellen a Pitești-i Táblabíróság 6 hónapos felfüggesztett szabadságvesztést ítélt hajtási jogosítvány nélküli közúti autóvezetés miatt. Az ítéletben az állt, hogy a szabadságvesztést két év próbaidőre felfüggesztik. Jogi értelemben – de gyakorlatilag is – ez azt jelenti, a felfüggesztett szabadságvesztés úgymond automatikusan letöltendő szabadságvesztésre változik, ha a két évi próbaidő határidején belül az érintett személy valamilyen bűncselekményt elkövet. Az énekes 2019 áprilisában töltötte fel az internetre, a Youtube-oldalra az inkriminált zeneszám videóját, vagyis a 2 éves próbaidőn belüli időszakban. Emiatt ítélték 6 hónapos szabadságvesztésre.

A zeneszámának szövege mindenképpen törvénysértő, de ha nincs a 2017. évi felfüggesztett szabadságvesztés, az idei bírósági ítélet 15 ezer lejes bűnvádi pénzbírság lett volna. Az ügyvéd abban reménykedik, hogy a fellebbezés eredményes lesz, s Mocanunak végül is nem kell börtönbe vonulnia, lévén, hogy 2014-től számítva, amióta a gyűlöletre és diszkriminatív cselekményekre uszító tettekre vonatkozó módosító javaslatok bekerültek a Büntető törvénykönyvbe (Btk.), az egész országban 4 súlyosabb ítélet volt ilyen jelleggel, két alperest felmentettek, kettőt pedig felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek, tehát a négyből egynek sem kellett fogházba vonulnia.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.