Felhívás!

Semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a vírus élelmiszereken terjedne

Semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a vírus élelmiszereken terjedne Románia

Az országos állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság (ANSVSA) csütörtökön megerősítette, hogy jelenleg semmiféle tudományos bizonyítéka nincs annak, hogy élelmiszereken megélne és továbbadható lenne a COVID-19 betegséget előidéző vírus.

Az ANSVSA találkozót kezdeményezett az ágazat képviselőivel, miután megjelent egy olyan videó, amely azt sugallja, hogy a csomagolatlan kenyér a COVID-19 fertőzés oka lehet.

A hatóság csütörtökön arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a találkozóra meghívta az Értékeld a Minőséget Egyesület (Asociaţia Preţuieşte Calitatea) képviselőit is, akik azonban elutasították a meghívást. A hatóság leszögezi, hogy elítéli a fogyasztók megtévesztésére irányuló akciókat.

A megbeszélésen jelenlévő sütőipari cégek képviselői nehezményezték a nyilvánosságban megjelent félrevezető állításokat, amelyek aggodalmat keltettek a forgalmazókban és fogyasztókban, és súlyos gazdasági veszteséget okoztak a csomagolatlan péktermékek piacán.

Az ANSVSA ismételten leszögezte, hogy semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy a vírus élelmiszereken terjedne. Ugyanez az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) álláspontja is.

Következésképpen az ANSVSA nem tartja szükségesnek a csomagolatlan péktermékek betiltását. A higiéniai előírások betartása és a rendszeres ellenőrzés elegendő óvintézkedésnek minősül – teszi hozzá.

Tavaly a sütőipari vállalatok érdekvédelmi szervezete (ROMPAN) aggodalmát fejezte ki az Értékeld a Minőséget Egyesület (Asociaţia Preţuieşte Calitatea) által közzétett videó miatt, amelyben azt állították, hogy naponta 500 új COVID-19 eset üti fel a fejét a csomagolatlan kenyér fogyasztása miatt. A szervezet hamisnak, rágalmazónak és alaptalannak minősítette a klipben elhangzottakat.

A videó állításait az ANPC és az ANSVSA is cáfolta, teljes mértékben hamisnak nevezve azokat. 2021. január 12-én az Országos Audiovizuális Tanács úgy döntött, hogy a kifogásolt videoklip törvényellenes, mivel bizonyos típusú termékek fogyasztása ellen hangolja a nézőt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások