Felhívás!

Röviden

Másodszor is megszavazva

A jobbközép ellenzék tiltakozása közepette másodszor is megszavazta kedden a szociálliberális kormánytöbbség a képviselőházban az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag mindhárom tervezetét. A decemberben már elfogadott törvénycsomag azért került vissza a parlamentbe, mert az alkotmánybíróság – az ellenzék óvásának helyt adva – egyes cikkelyeket alaptörvénybe ütközőnek minősített. Miután a kifogásolt előírásokat a parlament különbizottsága egyetlen nap alatt átírta, a helyenként kiigazított jogszabályokat a képviselőház plenáris ülésén is elfogadták. Az igazságügyi csomagot a szenátus hivatott véglegesíteni, de vélhetően most sem kerülhet azonnal az államfőhöz kihirdetésre, mert az ellenzék újabb alkotmányossági kontrollt akar kérni.

 

Hungarikummá válhat

A csíksomlyói búcsú Hungarikummá való felterjesztését nyújtotta be az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnöke kedden, március 20-án. A nemzeti értékpiramis legmagasabb fokára való besorolás kiemeli a búcsú egyedi, vallásos és közösségépítő jellegét, valamint ráirányítja a figyelmet a kiemelkedő szellemi örökség-értékünkre. A felterjesztést az erdélyi ferences rend tartományfőnökének jóváhagyását követően továbbították a bizottsághoz, amely előreláthatóan még az idén dönt a Hungarikumok listájának bővítéséről.

 

Védik a közművesítéstől

Az RMDSZ képviselőházi frakciója nem támogatja a közművesítést védett területeken jóváhagyó törvénytervezet jelenlegi formáját, amelyet a szenátus elfogadott, ugyanis meglátásuk szerint nem egy valós társadalmi problémára keres megoldást a módosítás. Az RMDSZ csak egy olyan formáját tudja támogatni a tervezetnek, amely a jelenleg hatályban lévő előírásokat nem írja felül, áll a szövetség közleményében. „A szigorúan védett területeken történő beavatkozásokra érvényes eljárásokon nem szabad egyszerűsíteni, meg kell találni az alternatív megoldásokat, amelyek kevésbé károsak természeti kincseinkre, és ki kell használni azokat a lehetőségeket, amelyeket a nemzeti parkok és a natúr parkokon belül létező tamponzónák nyújtanak az infrastruktúra fejlesztésére” – véli Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.