Felhívás!

Cucu mondjon le!

A prefektus méltóságukban sértette meg a Kovászna megyei magyarokat azzal, hogy akadályozta a békés ünneplést, és ezért le kell mondania – fogalmazott Benkő Erika képviselő keddi parlamenti felszólalásában.

 

A képviselő beszédében rávilágított arra, hogy az erdélyi magyarság minden évben megünnepli az 1848-as forradalom évfordulóját, számunkra ez a nap a szabadság, az emberi méltóság ünnepe. Idén örömmel láttuk azt, hogy az ország miniszterelnöke, Viorica Dăncilă az ünnephez és egy európai vezetőhöz méltó üzenetet küldött a romániai magyaroknak. Hozzátette, érthetetlen, hogy miközben az ország miniszterelnöke üdvözli az ünnepet, a kormány helyi megbízottja, a prefektus szabotálni próbálja az eseményt, mindent megtesz annak érdekében, hogy rossz közhangulatot szítson azáltal, hogy Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen 10–10 ezer lejes büntetést szab ki a polgármesterekre a magyar szimbólumok használatáért. Tette ezt annak ellenére, hogy hatályos törvénykezés biztosítja a romániai nemzetiségeknek az ünnepi eseményeiken való nemzeti szimbólumaik használatát.

A képviselő szerint Viorica Dăncilă szavai példaértékűek kellene legyenek a román politikusok számára, amelyek így hangzanak: a mai Európában az etnikumok és a kultúrák közötti különbségek a kölcsönös megértés és tisztelet forrásai kell legyenek. Ezért Románia az „egység a sokszínűségben” európai elvet vallja, és elkötelezetten támogatja mind az etnikai identitás szabad kinyilvánítását, mind a nyelvi, kulturális örökségi önazonossági elemek ápolását.” Benkő Erika kifejtette: „elfogadhatatlan, hogy a prefektus öntörvényűen cselekszik, figyelmen kívül hagyva a miniszterelnök jó szándékú üzenetét. Ez a tette is bizonyítja, hogy alkalmatlan a feladata elvégzésére, ezért le kell mondania.”

(RMDSZ-közlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.