Felhívás!

Röviden

Egy gonddal kevesebb

Liviu Dragnea PSD-elnök azt nyilatkozta vasárnap este a Realitatea televízióban, hogy a különleges nyugdíjak törvényét módosító kormányrendelettel elkerülhető, hogy két–három éven belül fennakadások legyenek a társadalombiztosítási rendszerben. Hozzátette: a leglényegesebb módosítás az, hogy a nyugdíjak nem emelkednek annak a személynek a bérmódosulása szerint, aki a nyugdíjas helyén dolgozik. „Ma hatmilliárd lejbe, jövőre tízmilliárd lejbe kerülnek a speciális nyugdíjak, három év múlva komoly gondot jelentettek volna” – jelentette ki Dragnea.

 

Kilőttek egy medvét

A környezetvédelmi minisztérium engedélyével a hétvégén kilőttek egy nőstény medvét. János Zsolt vadászegyesületi igazgató szerint a vad több mint 20 éves volt, nem voltak bocsai, és egy vele azonos méretű hím kísérte. Hozzátette, a nőstény medve „agresszíven viselkedett”, gyakran ólálkodott az esztenák környékén, és a leírás alapján ugyanarról az állatról van szó, amely Csíkmadaras közelében két, Csíkdánfalva térségében pedig egy juhászt sebesített meg június–júliusban. János Zsolt szerint a nagyvadat gondos monitorozás után lőtték ki. Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy ma (augusztus 8-án – szerk.) írja alá a gondokat okozó (emberre támadó vagy gazdaságokat tönkretevő) nagytestű ragadozók kilövését lehetővé tevő beavatkozási rendeletet. Hangsúlyozta: nem vadászkvótáról, hanem sürgősségi beavatkozási kvótáról van szó.

 

Készül az oltástörvény

Körvonalazódik a gyermekek beoltását kötelezővé tevő törvénytervezet végleges formája – jelentette ki tegnap Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke. „A kormányfő közölte, hogy a kabinet dolgozik a gyermekek kötelező beoltásáról szóló törvénytervezeten, és én nyilvánosan a beoltás kötelezővé tétele mellett foglaltam állást, mivel több évtized tapasztalata igazolja, hogy a gyerekhalandóság, illetve a gyerekek megbetegedésének aránya az oltások széles körű bevezetésével egyidőben csökkent le” – fejtette ki Tăriceanu, hozzátéve, hogy a beoltásnak mindig az orvos előzetes jóváhagyásával kell megtörténnie.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.