Felhívás!

RÖVIDEN

Meghallgatáson Kövesi

A 2009-es államelnök-választást kivizsgáló bizottság hétfőre meghallgatásra berendelte a parlamentbe Laura Codruţa Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészét. „Az alkotmánybíróság egyik határozata szerint az intézmények közötti jó együttműködés biztosításáért, azon közintézmények alkalmazottainak, amelyek nem tartoznak a parlament alárendeltségébe, meg kell jelenniük, ha a parlament berendeli őket” – nyilatkozta Oana Florea, a 2009-es államelnök-választást kivizsgáló parlamenti bizottság elnöke. Az elnök szerint, ha Laura Kövesi ez alkalommal sem jelenik meg a meghallgatáson, a bizottság kétféleképpen járhat el: vagy értesíti erről az igazságügyi minisztériumot, vagy büntetőjogi feljelentést tesz a DNA főügyésze ellen. Liviu Pleşoianu szociáldemokrata párti képviselő, aki két napja a DNA székháza előtt tiltakozik, úgy vélte, hogy ez az utolsó esély arra, hogy Kövesi „megmentse az általa vezetett intézmény becsületét”.

Medve támadta meg

Anyamedve támadt egy zetelaki 36 éves férfira csütörtökön, az áldozat több sérüléssel került kórházba, állapota stabil, sebei nem mélyek. A férfi többedmagával gombászott az erdőben, ám egyedül indult haza, ekkor találta szembe magát az anyamedvével és annak két bocsával. A férfi ordítani kezdett, és próbált védekezni, az anyamedve végül azért engedte el áldozatát, mert bocsai eltávolodtak. Szakemberek szerint tipikus medvetámadási eset történt, a férfi ugyanis egyedül volt és nem idézett elő zajt, az anyamedve pedig kicsinyeit védte (ha a férfi zajt keltett volna valamivel, a nagyvad valószínűleg elkerüli őt).

Megesszük a fizetésünket

3.250 lej volt egy család havi átlagos jövedelme az első negyedévben, a kiadások 2.761 lejre rúgtak – áll az Országos Statisztikai Intézet (INS) közlményében. Egy személyre számítva átlagosan 1.233 lej jutott, a kiadások összege az összbevétel 85 százalékának felel meg. Az összjövedelem csaknem 60 százalékát a fizetések tették ki, ennek hányadát jelentősen befolyásolja az, hogy a család városon vagy vidéken él. A kiadások legnagyobb része élelmiszerre és az adók és illetékek kifizetésére megy el, telekvásárlásra, építésre csak kiadásainak 0,5 százalékát fordítja a lakosság.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.