Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Romániában is bevezetik a központi digitális személyazonosítást

Romániában is bevezetik a központi digitális személyazonosítást Románia

Valamennyi romániai és uniós közszolgáltatás elérhetővé válik egyetlen felhasználói fiókon keresztül a román állampolgárok számára a digitális személyazonosításra szolgáló központi platform (PSCID) megvalósításával – számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján a digitalizálásáért felelős román szakhatóság (ADR) elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Octavian Oprea emlékeztetett, hogy az online térben jelenleg is sok felhasználó a Facebook- vagy a Gmail-fiókján keresztül fér hozzá bizonyos szolgáltatásokhoz. Hasonló elv alapján a PSCID-en keresztül megszerzett digitális azonosítójukkal a helyi és a központi közigazgatás valamennyi szolgáltatása elérhető lesz számukra. A digitális azonosító a garanciája lesz annak, hogy nem egy illetéktelen személy próbál a közszolgáltatásokhoz hozzáférni – magyarázta.

A szakhatóság elnöke szerint a PSCID megkönnyíti majd a román állampolgárok életét. Nem kell majd külön-külön felhasználói fiókot létrehozni minden egyes közintézmény portálján, elegendő lesz egyetlen, ‘egész életre szóló’ fiók létrehozása a személyazonosító igazolvány alapján a központi platformon.

„Nem lesz majd szükség az ügyintézéshez különböző dokumentumok másolatára, nem kell majd sorban állni különböző közszolgáltatás igénybevételéhez” – ecsetelte a rendszer előnyeit Octavian Oprea. Hangsúlyozta azt is, hogy a PSCID tárolja majd a román állampolgárok úgynevezett személyes digitális irattárcáját is, és a platformra feltölthető lesz többek között az uniós digitális Covid-igazolvány is.

A szakhatóság elnöke elmondta, a PSCID beüzemelését az elektronikus azonosításról és bizalmi szolgáltatásokról szóló uniós rendelet írja elő Románia számára. A projekt kivitelezésének határideje 2023. augusztus 31., költsége 99.939.410 lej, amelyből 84.285.767,64 lej vissza nem térítendő uniós támogatás.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások