Hirdetés
Hirdetés

Nicolae Ciucát jelöli miniszterelnöknek a PNL

Nicolae Ciucát jelöli miniszterelnöknek a PNL Románia

Egyöntetű döntéssel jóváhagyta csütörtöki ülésén a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottsága Nicolae Ciucă jelölését a miniszterelnöki tisztségre – jelentette be Gheorghe Flutur.

Hirdetés
Hirdetés

A PNL első alelnöke az alakulat székházában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a testület Florin Cîţu pártelnök javaslatára döntött így.

Emellett arról is döntöttek, hogy a liberálisok küldöttségét Nicolae Ciucă fogja vezetni a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és az RMDSZ-szel folytatott kormányalakítási tárgyalásokon.

A kormányprogramról szóló utolsó, csütörtöki tárgyaláson Florin Cîţu PNL-elnök is részt vesz, számolt be Flutur, hozzátéve, hogy a tárcák elosztásáról eddig még nem esett szó, de reméli, hogy a délutáni találkozón erre is sor kerül.

Rareş Bogdan, aki szintén első alelnöki tisztséget tölt be a PNL-ben, kifejtette, jelen helyzetben Nicolae Ciucă a legjobb választás. Véleménye szerint a koalíciós partnereknek nem lesz semmilyen indokuk elutasítani a jelölését.

A PNL első alelnöke közölte, a párt ragaszkodik ahhoz, hogy a rotációs kormány élére elsőként liberális miniszterelnök kerüljön, ebből a feltételből nem enged.

Elmondta, délután folytatják a tárgyalásokat a kormányprogramról a PSD-vel.

Tájékoztatása szerint az igazságügyi, a pénzügyi és a munkaügyi fejezet kapcsán vannak még tisztázandó kérdések.

Ciolacu: a PSD-nek jelenleg van miniszterelnök-jelöltje

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) jelenleg van miniszterelnök-jelöltje – erősítette meg csütörtökön Marcel Ciolacu arra reagálva, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Nicolae Ciucát javasolja kormányfőnek.

Pártja székházában Marcel Ciolacu a sajtónak elmondta, 16 órától újabb tárgyalási fordulót tartanak a PSD és a PNL vezetői. “Úgy értettem, hogy a liberálisoknak a miénktől eltérő elképzelése van a rotációs kormányról” – jegyezte meg a politikus.

Kelemen: ha minden jól megy, jövő héten be lehetne iktatni az új kormányt

Ha minden jól megy, jövő héten be lehetne iktatni az új kormányt – jelentette ki Kelemen Hunor ügyvivő miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke csütörtökön, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Nicolae Ciucát jelölte a miniszterelnöki tisztségre.

“Ez a PNL döntése, nem kommentálom a koalíciós partnerünk döntését. Ma (csütörtök – szerk. megj.) lenne az első találkozó, amelyen Ciucă úr is részt vesz a liberálisok kormányfőjelöltjeként. (…) Ha minden jól megy, a jövő héten, szerdán, csütörtökön sor kerülhet a miniszterjelöltek meghallgatására, és legkésőbb csütörtökön szavazhatna a parlament az új kormány beiktatásáról” – nyilatkozta a politikus az Agerpres hírügynökségnek.

Kelemen Hunor emlékeztetett, hogy az RMDSZ már a korábbi nevesítésekor is elfogadta Nicolae Ciucát, és egyeztetett vele a kormányprogramról is, “összehangolták az álláspontokat”.

Az RMDSZ elnöke szerint maradt még néhány kérdés, amit az elkövetkező napokban, a hét végén meg kell vitatniuk a koalíciós tárgyalásokon, hogy hétfőn Klaus Iohannis államelnök elé állhassanak a kormányprogrammal és a miniszterjelöltek listájával.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük