Felhívás!

Románia területén jelen pillanatban nincs koronavírusos megbetegedés

Románia területén jelen pillanatban nincs koronavírusos megbetegedés Románia

Jelenleg egyetlen koronavírusos megbetegedés sincs Románia területén – közölte csütörtökön Victor Costache ügyvivő egészségügyi miniszter.

A csütörtöki kormányülésen a miniszterelnök említette meg a koronavírus témáját, kijelentve, hogy a legnagyobb körültekintéssel kell intézkedni a betegség megelőzése érdekében.

Az egészségügyi tárca vezetője erre azt válaszolta, hogy Románia területén jelen pillanatban nincs koronavírusos megbetegedés, a legutóbbi gyanús esetről szerda este, laboratóriumi eredmények alapján bebizonyosodott, hogy nem koronavírusos fertőzésről van szó.

“Arról a resicabányai páciensről van szó, aki influenzás tünetekkel jelentkezett a kórházban, de mivel Németországban egészségügyi gondozóként dogozott, és kontaktusban volt koronavírusos betegekkel, felmerült a fertőzöttség alapos gyanúja. A fiatal férfitől vett biológiai mintákból azonban nem mutatták ki a koronavírust, tehát nincs szó fertőzésről” – magyarázta Vioctor Costache.

Emlékeztetett, hogy már januárban létrehozta a tárcaközi bizottságot és hetente összeült a belügyi, a külügyi és a szállítási minisztérium képviselőivel, hogy összehangolják az akciótervet.

“A múlt héten jóváhagytuk a kormányülésen a belügyminisztériummal közösen kidolgozott rendeletet, amely előírja a biocid, védőfelszerelés, egészségügyi anyagok és felszerelések sürgős beszerzését raktárfeltöltés céljából” – mutatott még rá Costache.

Bejelentette ugyanakkor, hogy a hét végéig a bukarestin kívül további három egészségügyi központban lehet majd elemezni a páciensektől vett mintákat a koronavírussal való fertőzöttség megállapítása végett.

‘Egyelőre a szakembereink által javasoltak szerint fogunk eljárni, és az első 10 esetet a Matei Balş kórházban fogjuk kezelni, majd a iaşi-i, temesvári és kolozsvári járványkórházba küldjük a további pácienseket’ – említette meg Costache.

Az ügyvivő miniszter szerint ugyanakkor 14 napos karanténba fognak helyezni mindenkit, aki járvány sújtotta térségből érkezik az országba.

Costache leszögezte még, hogy Románia betartja az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ javaslatait, amellyel folyamatos kapcsolatban áll a minisztérium.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.