Felhívás!

Egymillió köbméternyi fát döntött ki az ítéletidő Hargita és Maros megyében

Egymillió köbméternyi fát döntött ki az ítéletidő Hargita és Maros megyében Románia

Több mint egymillió köbméternyi fát döntött ki a múlt heti vihar Hargita és Maros megye erdőiben – írta a Krónika csütörtökön közölt összeállításában.

A lapnak nyilatkozó szakemberek elmondták, folyamatban van a széldöntések pontos felmérése, de ez még hetekig is eltarthat. Az azonban máris látszik, hogy a ledöntött fa mennyisége helyenként nagyobb, mint a kitermelési kvóta akár több évre is. Szerintük fontos lenne gyorsan kitermelni a ledöntött fát, hogy ne károsítsák meg a kéreg alá betelepedő rovarok, de a bürokrácia miatt két-három hónapig is eltarthat az engedélyek beszerzése.

Izsák Árpád erdőmérnök, a Csíki Magánerdészet vezetője a lapnak elmondta: ahol nagy mennyiségű fát döntött le a vihar, az erdőtulajdonosnak kérnie kell az üzemterv módosítását, ami rendkívül bürokratikus folyamat.

András Róbert erdőmérnök, a Zetelaki Erdőrendészeti Hivatal vezetője azt kifogásolta, hogy az állam nem nyújt segítséget katasztrófahelyzetben az erdőtulajdonosoknak, ahogy azt a mezőgazdasági területek károsodása esetében teszi. A szakember szerint esetükben ez azért is indokolt lenne, mert fiatal állományokat döntött ki a szél, amelyek értékesítési ára nem fedezi az újratelepítést.

Kosza Elemér, a csíkszenttamási Terkő Közbirtokosság elnöke elmondta: próbálják hazahívni a külföldön dolgozó szakembereket, mert úgy tűnik, két-három évre is van munka a közbirtokosság erdeiben.

Fejér Károly, a gyergyószárhegyi közbirtokosság elnöke arról beszélt, hogy minél hamarabb értékesíteni kell a fát, mert az elkövetkező időszakban várhatóan túlkínálat lesz a piacon, és ez az árban is meg fog mutatkozni.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. február 14., 10:44
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Menjel ki es nezd meg.a pofad leszakad,hogy mit csinalt a szel.Sajnos…..a fiatal erdoket tette tonkre es ez oriasi kar,veszteseg a tulajdonosoknak mert a fa erteke joval alacsonyabb igy mivel torott,roncsolt anyagnak minosul.Azonkivul ha nem termelodik ki idoben,akkor a bogartamadas meg nagyobb pusztitast vegez azokon a teruleteken.Csak hat hajlamosak vagyunk meggondolatlanul sokszor itelkezni.Es ez meg nem minden akinek kara volt 2 even belul meg be is kell ultettesse a szeldontott teruleteket,ez megint nem kicsi penz amit a karosult elo kell vegyen.Hala Istennek a magyarlakta megyekbe erre a felugyelosegek is jobban vigyaznak mint mashol,orom az urombe.