Hirdetés
Hirdetés

Románia benyújtotta az OECD-hez való csatlakozását célzó memorandumot

Románia benyújtotta az OECD-hez való csatlakozását célzó memorandumot Románia

Románia csütörtökön benyújtotta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozását célzó memorandumot.

A párizsi munkalátogatáson tartózkodó Nicolae Ciucă kormányfő Mathias Cormann OECD-főtitkárnak nyújtotta át a dokumentumot a szervezet székhelyén.

Ezt követően a két közméltóság közösen nyilatkozott a sajtónak.

A sajtóértekezletet követően Ciucă meghívottként részt vesz az OECD Tanácsának rendkívüli, Romániának szentelt ülésén, amelyen a tagországok nagykövetei értekeznek.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek jelenleg 38 tagországa van. Az OECD-tagországok együttesen a globális termelés és kereskedelem mintegy 70 százalékát adják.

OECD-főtitkár: Románia gazdasági teljesítménye az elmúlt években lenyűgöző volt

Az elmúlt években lenyűgöző volt Románia gazdasági teljesítménye – jelentette ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára csütörtökön Párizsban.

Matthias Cormann közös sajtótájékoztatót tartott a román kormányfővel, miután Nicolae Ciucă benyújtotta a szervezethez a Románia OECD-csatlakozásáról szóló memorandumot.

A főtitkár rámutatott, Romániát évek óta közeli barátjának és értékes partnerének tekinti az OECD. “Együttműködésünk az 1990-es években kezdődött, a gazdaság- és szociálpolitika számos területén dolgoztunk együtt, a tőkepiaci reformoktól kezdve a versenypolitikán át az oktatásig, az egészségügyig és természetesen az OECD és a G20-ak adóalap-erózióval és nyereségátcsoportosítással kapcsolatos projektjében való együttműködésünkig. Románia gazdasági teljesítménye az elmúlt években lenyűgöző volt” – mondta Matthias Cormann.

Mint hangsúlyozta, Románia gyorsan felzárkózott az OECD-térség egy főre jutó jövedelméhez, és kevesebb mint 20 év alatt 70 százalékról mintegy 35 százalékra csökkentette a különbséget.

“A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett romániai lakosság aránya csökkent, és az ország jelentős előrelépést tett a belső reformok terén” – fogalmazott.

Hozzátette, miután Románia benyújtotta az OECD-hez a csatlakozásáról szóló memorandumát, 26 technikai bizottság fogja megvizsgálni a román jogszabályokat, politikákat és gyakorlatokat, “a kormánypolitikák szinte valamennyi területét” lefedve. Ezután ajánlásokat fogalmaznak meg, hogy segítsék az országot felzárkózni az OECD szabványaihoz és gyakorlataihoz.

Matthias Cormann beszélt arról is, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt az elmúlt hónapokban romlottak a világgazdasági kilátások. Ebben a kihívásokkal teli időszakban fokozottabb együttműködésre és multilateralizmusra van szükség, és az olyan intézmények, mint az OECD meghatározó partnerek lesznek a többoldalú megoldások kidolgozásában és gyakorlatba ültetésében – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Nicolae Ciucă rámutatott, a román intézmények az évek során jól együttműködtek az OECD-vel, számos területen hasznosították a szervezet szakértelmét.

A kormányfő kiemelte, Románia számára az OECD-hez való csatlakozás nemcsak azt jelenti, hogy tagja lesz annak az országcsoportnak, amelyben megvalósul a globális kereskedelem 70 százaléka és a közvetlen befektetések 90 százaléka, hanem új lehetőségként tekint erre. “Válság idején minden eddiginél fontosabb, hogy a hasonlóan gondolkodó országok összefogjanak és támogassák egymást. Románia már bizonyította, hogy ilyen ország” – fogalmazott.

A miniszterelnök megjegyezte, tudatában vannak annak, hogy bizonyos tényezőkre nagyobb figyelmet kell fordítania az országnak. Példaként a “növekvő inflációt” említette, és ismertette a kormánynak a “legkiszolgáltatottabb személyek” védelmére és a “nehéz idők átvészelésére” hozott intézkedéseit. Hozzátette, a kormánynak eltökélt szándéka, hogy az EU által a helyreállítási alapból és a többéves pénzügyi keretből Románia számára elkülönített csaknem 90 milliárd eurót maradéktalanul felhasználja.

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük