Felhívás!

RMDSZ: sürgősen kormányra és politikai stabilitásra van szükség

RMDSZ: sürgősen kormányra és politikai stabilitásra van szükség Románia

Sürgősen kormányra és politikai stabilitásra van szükség – nyilatkozta kedden az RMDSZ küldöttsége a Ludovic Orban kijelölt miniszterelnökkel tartott találkozót követően.

A szövetség tájékoztatása szerint a megbeszélésen hét feltételt fogalmaztak meg, amit az alakuló kormánynak vállalnia kell ahhoz, hogy megkapja az RMDSZ szavazatát. Ezek a következők: december 15-ig a parlament elé terjeszti a 2020-as év költségvetését; a költségvetés 6 százalékát az oktatásra fordítja; nem hoz sürgősségi kormányrendelettel és felelősségvállalással törvényeket; nem módosítja 2020 végéig a választási törvényt; kérvényezi kétmilliárd euró átcsoportosítását a Nagyinfrastruktúra Programból a Regionális Operatív Programhoz; alkalmazza a kisebbségi jogokra vonatkozó hazai törvényeket és nemzetközi szerződéseket; újraindítja a visszaszolgáltatási folyamatot.

Az egyeztetéseket követően Kelemen Hunor azt mondta a sajtónak, “komoly esély” van arra, hogy a parlament bizalmat szavazzon a liberális kormánynak, az RMDSZ azonban csak azt követően dönti el, hogy támogatja-e vagy sem az Orban-kabinetet, miután ismertetik a kormányprogramot és a miniszterjelöltek névsorát.

A miniszterelnök-jelölt második alkalommal egyeztetett az RMDSZ küldöttségével arról, hogy a magyar szövetség milyen feltételek mellett támogatná kormányának beiktatását a parlamentben.

Kelemen Hunor szerint a parlament nem fogja elfogadni a – kisebb román pártok által követelt – visszatérést az RMDSZ által ellenzett kétfordulós polgármester-választáshoz. A magyar szövetségnek azonban fontos, hogy a kormány se avatkozzon be a választójogba, mert becslése szerint mintegy 20 százalékkal csökkenne a magyar polgármesterek száma, ha egy második fordulóban a román pártok ismét összefoghatnának az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

A megállapodásban az RMDSZ vállalná, hogy megszavazza a kormány beiktatását és parlamenti támogatást nyújtana számára a parlamenti választásokig hátralévő mintegy egyéves időszakban az előzetesen egyeztetett törvénytervezetek elfogadtatásához.

Az esetleges parlamenti együttműködésről az RMDSZ frakciója csak a kormány névsorának és programjának ismeretében, várhatóan csak a jövő héten hoz végleges döntést – szögezte le Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor elmondta: lát esélyt arra, hogy az RMDSZ és a PNL közötti párbeszéddel helyreállítsák a két politikai erő között az utóbbi időben megromlott bizalmat, és Ludovic Orban kormánya mind az RMDSZ-től, mind a többi parlamenti párttól is megkapja beiktatásához szükséges támogatást.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások