Felhívás!

Pert nyert az Európai Bizottság ellen a Székely Nemzeti Tanács

Pert nyert az Európai Bizottság ellen a Székely Nemzeti Tanács Románia

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) óriási sikerként értékelte, hogy az Európai Unió Bírósága csütörtökön kihirdetett ítéletében másodfokon megsemmisítette az Európai Bizottságnak azt a 2013 júliusában hozott határozatát, amelyben elutasította a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét.

Az SZNT tájékoztatási szolgálata az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: a polgári kezdeményezést elindítását az indokolta, hogy Székelyföld lakosai tapasztalták: a Romániának juttatott bőkezű uniós támogatások ellenére Székelyföld gazdasági lemaradása növekszik. A székelyek nap mint nap akadályokba ütköznek a vállalkozás, a munkavállalás, az egészségügy, az iskoláztatás és az ügyeik intézése során.

A Székely Nemzeti Tanács az aláírásgyűjtési kezdeményezésével ezért az EU kohéziós politikája szabályain kíván változtatni, annak érdekében, hogy az Európai Unió adófizetőnek pénzét ne lehessen kisebbségellenes politikák céljául felhasználni.

Amint az SZNT felidézte: 2013-ban egy tizenkét tagú polgári bizottság nyújtotta be a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és regionális kultúrák fenntarthatóságáért című, a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott európai polgári kezdeményezést az Európai Bizottsághoz.

Az Európai Bizottság elutasította a kezdeményezés bejegyzését, így nem kezdődhetett meg az egymillió támogató aláírás összegyűjtése. A kezdeményezők 2013-ban pert indítottak a bizottság ellen a kezdeményezés bejegyzésének elutasítása miatt, de első fokon az Európai Unió Törvényszéke 2016-ban elutasította a felperesek keresetét. A szervezők jogorvoslatért folyamodtak az Európai Unió Bíróságához.

A Székely Nemzeti Tanács arra kéri az Európai Bizottságot, hogy az Európai Unió Bíróságának az ítélete alapján vegye nyilvántartásba a 2013-ben benyújtott kezdeményezést az eredeti tartalma szerint.

Kelemen Hunor: az erdélyi magyarok polgári kezdeményezései erősítik egymást 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az RMDSZ hírlevelében közölt nyilatkozatban reagált az Európai Unió Bíróságának döntésére.

Kelemen Hunor örömének adott hangot a bírósági ítélet miatt, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság ezek után nyilvántartásba veszi az SZNT polgári kezdeményezését.

“Természetesen támogatni fogjuk az aláírásgyűjtést, amint erre sor kerül” – nyilatkozta Kelemen Hunor, arra utalva, hogy a kezdeményezés nyilvántartásba vétele után a kezdeményezőknek egymillió aláírást kell összegyűjteniük javaslatuk támogatására.

Kelemen Hunor hozzátette: az RMDSZ által elindított Minority SafePack polgári kezdeményezés bejegyzése precedenst teremtett Európában. “Ennek is köszönhető, hogy ma minden eddiginél közelebb állunk ahhoz, hogy két olyan sikeres európai polgári kezdeményezésről beszéljünk, ami Erdélyből indult, és az erdélyi magyar emberek problémáira kíván megoldást nyújtani” – idézte a hírlevél a politikust.

Kelemen Hunor felidézte, abból az elvből kiindulva, hogy minden olyan polgári kezdeményezést támogatni kell, ami kedvez az erdélyi magyar közösségnek, a szövetség Korodi Attila képviselőházi frakcióvezetőt javasolta korábban az SZNT kezdeményezésének a polgári bizottságába.

A hírlevél Korodit is idézte, aki szerint az SZNT polgári kezdeményezése, megnyitja azt a lehetőséget a regionális politikában az őshonos kisebbségek által lakott vidékek számára, hogy európai támogatással, európai pénzekkel tudják közösségi céljaikat erősíteni és fejleszteni.

EMNP: új lendületet adhat a jogvédő harcnak az SZNT polgári kezdeményezése

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint új lendületet adhat a jogvédő harcnak a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) polgári kezdeményezése, melynek útjából elgördítette az akadályokat az Európai Unió Bírósága által hozott csütörtöki jogerős ítélet.

A párt országos elnöksége által jegyzett közleményben – melyet az MTI-hez juttattak el – az EMNP felidézte: az SZNT az aláírásgyűjtési kezdeményezésével az EU kohéziós politikájának szabályain kíván változtatni, annak érdekében, hogy az Európai Unió adófizetőinek pénzét ne lehessen kisebbségellenes módon felhasználni.

A párt üdvözölte az ítéletet, és azt a meggyőződését hangoztatta, hogy általa az erdélyi magyarság számára történelmi lehetőség kínálkozik arra, hogy a nemzetközi fórumokon szerezzen érvényt jogainak, biztosítva a közösség és az identitás védelmét.

“Minden rendelkezésünkre álló eszközzel támogatjuk az SZNT kezdeményezését, s erre kérjük az összes erdélyi magyar politikai- és civil szervezetet is! Bízunk abban, hogy az SZNT polgári kezdeményezése körül a lehető legrövidebb időn belül nemzeti egység formálódik, hogy az egymillió támogató aláírás összegyűjtésével biztosíthassuk a nemzeti régiók sajátosságainak megőrzését, melyért az Erdélyi Magyar Néppárt megalakulásától kezdve küzd” – áll a közleményben.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.