Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă: meggyőződésem, hogy a nők bölcs és karizmatikus vezetők lehetnek

Dăncilă: meggyőződésem, hogy a nők bölcs és karizmatikus vezetők lehetnek Románia

Viorica Dăncilă miniszterelnök csütörtökön, a Brüsszelben szervezett konferencián a nemek közötti egyenlőségről beszélt, kijelentve, hogy az Európai Unió Tanácsa soros elnökségét betöltő Románia erőfeszítéseket tesz ebben a kérdésben, ő személy szerint pedig hiszi, hogy „a nők bölcs és karizmatikus vezetők lehetnek”.

„Románia miniszterelnökeként és nőként hiszem, hogy a nőknek a férfiakkal egyenlő jogaik vannak, a nők ereje és határozottsága hozzájárul a társadalom jólétéhez és fejlődéséhez, de főként arról vagyok meggyőződve, hogy a nők bölcs és karizmatikus vezetők lehetnek, és jobbá tehetik a világot” – mondta Viorica Dăncilă a Vezetőknek születtünk (Born to be Leaders) című konferencián.

Kifejtette, a nemek közötti egyenlőség érdekében erőfeszítéseket kell tenni a nagy különbségek felszámolására a nők és a férfiak bére között, mivel például ugyanazért a munkáért a nők átlagban a férfiak fizetésének csak 77 százalékát kapják. Románia az egyik fő támogatója Európában azoknak a kezdeményezéseknek, melyek célja az esélyegyenlőség biztosítása a munkaerőpiacon. A nő gazdasági autonómiájának elérése az egyik cél, és ennek érdekében bátorítani kell a női vállalkozókat és törekedni kell arra, hogy a döntéshozói tisztségekben a nők képviselete számszerűen nőjön mind az állami, mind a magánszférában, mondta a kormányfő.

Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă szerint a nemek közötti egyenlőség ‘jelentősen felerősítheti a gazdasági fejlődést’ és ez az egyenlőség a korrekt, összetartó és jövőorientált társadalom egyik pillére, erre kell törekedni európai szinten.

Rámutatott, az Unió államai között is van eltérés a nemek közötti egyenlőség terén, és ezt a különbséget fel kell számolni, rámutatva, hogy a nemek közötti egyenlőtlenség jelenti az emberi jogok megsértésének egyik legsúlyosabb formáját.

A vitán részt vett Maria Joao Rodrigues, az Európai Parlament S&D frakciójának alelnöke és Tiina Astola, az EU Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatóságának (DG Just) vezetője.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük