Felhívás!

Parlament: felfüggesztették az ülést, amelyen fel kellett volna olvasni a bizalmatlansági indítványt

Parlament: felfüggesztették az ülést, amelyen fel kellett volna olvasni a bizalmatlansági indítványt Románia

Felfüggesztették szerdán a parlament plénumának ülését, amelyen fel kellett volna olvasni a bizalmatlansági indítvány szövegét, miután a szavazásra bocsátott napirendet és munkaprogramot 182 igen és 194 nem szavazattal elutasították a törvényhozók.

Florin Iordache, a képviselőház alelnöke bezárta az ülést.

A bizalmatlansági indítvány vitájának és szavazásra bocsátásának beütemezése parázs vitát váltott ki az ellenzék és a kormánypárt között.

Az ülés elején Raluca Turcan, az alsóház liberális frakciójának vezetője az ütemterv módosítását kérte annak érdekében, hogy a bizalmatlansági indítvány vitájára és voks alá bocsátására nem szombaton, hanem hétfő délután 16 órakor kerüljön sor. Turcan azzal érvelt, hogy 30 év alatt egyetlen bizalmatlansági indítványról történő szavazást sem ütemeztek be szombatra vagy vasárnapra. Megemlítette, a házbizottságok javaslatot tettek a munkaprogramra vonatkozóan, azonban a plénum dönthet ebben a kérdésben.

Erre reagálva Florin Iordache leszögezte, csupán a mai (szerda – szerk. megj.) ülés programját és napirendjét lehet szavazásra bocsátani.

Stelian Ion, a Mentsétek meg Romániát Szövetésg (USR) és Emil Paşcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője felszólalásukban azt mondták, a Szociáldemokrata Párt törvényhozói tartanak a bizalmatlansági indítványtól.

“A napirend nem létezik, csak egy tervezetünk van. Ha nem félnek, bocsássák szavazásra a program módosítását” – fogalmazott Stelian Ion.

Alina Gorghiu liberális szenátor ama véleményének adott hangot, hogy a szabályzat értelmében szavazni kell a programmódosításról.

Florin Iordache végül a plénum szerdai ülésének munkaprogramját bocsátotta szavazás alá, amit a törvényhozók elutasítottak.

Szerda délutánra ismét összehívták a parlament két házának házbizottságát, hogy a bizalmatlansági indítvány menetrendjéről egyeztessenek.

Ponta: jövő csütörtökön lesz a bizalmatlansági indítvány vitája és a szavazás is

Jövő csütörtökön lesz a bizalmatlansági indítvány vitája és a szavazás is – jelentette be a házbizottságok együttes ülésének döntését Victor Ponta, a Pro Románia elnöke.

“Az indítvány szövegét október 3-án olvassák fel, a vitára és a szavazásra október 10-én kerül sor” – közölte Ponta.

A pártelnök kifejtette: a szavazást mindenképp meg kell ejteni október 10-én, mert 11-étől Viorica Dăncilă kormánya ügyvivő kabinetté alakul, minekutána lejár a 45 nap attól számítva, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kilépett a koalícióból.

Ponta, volt miniszterelnökként “érthetetlennek” nevezte, hogy az elmúlt másfél hónapban a kormányfő miért nem kért bizalmi szavazást kormánya számára a parlamentben.

A Pro Románia vezetője meggyőződését fejezte ki, hogy a bizalmatlansági indítványt aláíró 237 törvényhozó mellet mások is lesznek, akik megszavazzák a dokumentumot, így a maga részéről “biztosra veszi”, hogy megbukik a kormány. Ezt követően az államfő feladata, hogy konzultációra hívja a parlamenti pártokat, hogy egy olyan politikai többséget alakítsanak ki, amelyet elfogad a parlament – fejtegette Ponta.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.