Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A bakelit az igazi!

A bakelit az igazi! Kultúra

A 2012-ben alakult, rockabilly-psychobillyt játszó The Crazy Plumbers első lemeze 2015-ben, 8 Beers címmel jelent meg. Nemrég Tofán Levente (nagybőgő, ének), Szabó „Moha” István (dobok) és Szász „Denver” Attila (gitár) stúdióba vonult, hogy elkészítse a folytatást. A részletekről Levivel beszélgettünk.

– Az 8 Beers (8 sör – szerk.) négy éve jelent meg. Nem kapkodtátok el a folytatást…

– Valóban nem, utólag ugyanis úgy láttuk, az első lemez felvételeivel siettünk, és ez a hangzás rovására ment. Most bőven hagytunk magunknak időt, kicsit talán át is estünk a ló túloldalára. Idén végre összeállt minden, beleértve az anyagiakat is, ugyanis ez egy teljes mértékben DIY (Do It Yourself – Csináld magad – szerk.) produkció.

– Hogy születik egy The Crazy Plumbers-dal?

– A dalok folyamatosan születtek, ám olyan is lesz az új albumon, amelyik lemaradt az első lemezről, mert akkor úgy gondoltuk, még nem szól elég jól. Általában hozom a szöveget, pontosabban egy szakaszt és egy refrént, illetve a dallamot, majd mindenki hozzáteszi a maga részét, így a végső formáját a próbateremben nyerik el a számok.

– A felvételekkel célegyenesbe értetek. Hol és hogyan rögzítettétek a dalokat?

– A dobokat és a nagybőgőt saját stúdióban, a gitárokat és az éneket Somogyi Ede László stúdiójában. Eredetileg az alapokat együtt szerettük volna feljátszani, azonban ehhez komoly stúdió szükséges, amelyet nem engedhettünk meg magunknak. Így végül az egyes hangszereket külön rögzítettük. Nem bántuk meg a döntést, hiszen Lacika elsőre megértette, milyen hangzást szeretnénk, így a keverést és a maszterizálást is ő végzi majd.

Somogyi Ede László és Szász „Denver” Attila a stúdióban
– Az első album világát folytatjátok?

– Maradunk a rockabilly-psychobilly vonalon, azonban az új lemez picit zúzósabb, gyorsabb lesz, inkább a psychobilly kerül rajta előtérbe. Ugyanakkor klasszikus rock and roll és rockabilly dal is lesz rajta, sőt egy lassú dal is, ami eddig ránk nem volt jellemző.

– Szerelmesek vagytok?

– Nem szerelmes dal, hanem a depresszióról szól.

– Van-e már címe a lemeznek?

– A munkacíme Overrun (Túltolva – szerk.), mert a szövegek a végletekről szólnak: a végletekig elvitt alkoholizálás, szex, depresszió és idegbaj. Kilenc dal kerül rá, közöttük két `40-es évekbeli blues­feldolgozás: Lead Belly Where did you sleep last night, illetve Blind Lemon Jefferson See if my grave is kept clean című dalainak rock and rollosított változata.

Hirdetés
Hirdetés

– Mikor és milyen formában dobjátok piacra?

– Az 8 Beers megjelenése után elhatároztuk, hogy a következő albumot bakelitlemezen adjuk ki, ugyanis mindhármunk heppje, hogy egy album akkor igazán album, ha bakeliten van. Találtunk Csehországban egy gyárat, amelyik legyártja a hanghordozókat, ám, mivel ez három hónapba telik, jövő év februárban tartjuk a lemezbemutatót. Emellett USB-sticken is megjelenik, CD-t csak protokoll célra, a rádiók számára készítünk.

– Az album borítóját ki készíti?

– Unokaöcsémre, Hubbes Péter jövendőbeli dizájnerre bíztam a dolgot, kíváncsian várom az eredményt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük