Felhívás!

Orban: ha a napi esetszám 1000-1200 fölé emelkedik, nem kizárt helyi korlátozások bevezetése

Orban: ha a napi esetszám 1000-1200 fölé emelkedik, nem kizárt helyi korlátozások bevezetése Románia

Amennyiben a napi új esetek száma meg fogja haladni az 1000-1200-at, bizonyos vidékeken, ahol a legnagyobb a járvány közösségi terjedése, lehetséges, hogy sor kerül korlátozó intézkedésekre, karantén elrendelésére – jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök.

“Nem szeretnénk már semmiféle korlátozó intézkedést meghozni. Nem szeretnénk ezt, nem akarunk abba a helyzetbe kerülni, hogy erre kényszerüljünk. Mert ha az esetszám meghaladja az 1000-1200-at, már megközelítjük a kockázati küszöböt, és abba a helyzetbe kerülhetünk, hogy kénytelenek leszünk korlátozásokat – karantént – bevezetni azokon a vidékeken, ahol a legnagyobb a járvány terjedésének kockázata. Ezek az intézkedések helyi, vagy zonális jellegűek lennének” – mondta Orban a Digi 24 hétfő esti műsorában.

Helyi jellegű karanténról lenne szó, például falvakat, városrészeket helyeznének karanténba, helyzettől függően, magyarázta a kormányfő.

A kormány sajnos nem tudta folytatni a lazításokat úgy, ahogy eltervezte, pedig nagyon jól kidolgozták a tervet a korlátozó intézkedések fokozatos feloldására, fűzte hozzá Orban.

A miniszterelnök azt is felvetette, hogy sajnos sok olyan személy van, aki áldozatul esett a vírustagadó elméleteknek és semmibe vette a járvány megfékezését elősegítő szabályokat.

Ellenőrizni fogják az otthoni elkülönítésben levő pácienseket

Mihelyt a karanténtörvény hatályba lép és előírásait belefoglalják a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló kormányhatározatba, az egészségügyi minisztérium COVID-19-es adatbázisát átküldik a belügyi minisztériumnak, hogy az illetékes hatóságok elkezdhessék az ellenőrzéseket az otthon kezelt koronavírus-fertőzött személyek esetében, jelentette ki Ludovic Orban kormányfő a Digi 24 hétfő esti műsorában.

“Kértem, hogy sürgősen továbbítsák az adatbázist, hogy a megyei közegészségügyi igazgatóságok elrendelhessék a fertőzött személyek kórházba utalását, vagy otthoni elszigetelését és kezelését” – mondta Orban.

Rámutatott, jelenleg vannak olyan koronavírus-fertőzött személyek, akik megtagadták a kórházi kezelést, és esetükben el fogják rendelni az otthoni elszigetelést és kezelést. A törvény hatályba lépésével pedig mindenkinek be kell tartania az abban előírtakat, nyomatékosította a kormányfő.

A kormány kedden összeül, hogy a veszélyhelyzetet 30 nappal meghosszabbító kormányhatározatba bevezesse az új karanténtörvény előírásait.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.