Felhívás!

Megszületett a megállapodás az EU hétéves keretköltségvetéséről és a helyreállítási csomagról

Megszületett a megállapodás az EU hétéves keretköltségvetéséről és a helyreállítási csomagról Gazdaság

Az uniós tagállamok vezetői elfogadták a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó, hosszú távú uniós költségvetésről szóló és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően, kedd hajnali Twitter-üzenetében.

“Sikerült, Európa egységes, Európa erős. Ez az egyezség sorsfordító az unió történelmében, és elindít minket a jövőbe vezető úton is” – kezdte reggeli sajtótájékoztatóját a tanácselnök. Mint mondta, az “unió csodája létezik, mert a tisztelet és együttműködés képes volt forrást fakasztani”.

Az elnök kiemelte, hogy “első alkalommal van egyértelmű kapocs a pénzügyi források és a jogállamisággal kapcsolatos feltételek között, mivel a csúcson kiderült, hogy a tagállamok többsége ragaszkodik ehhez”.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy az unió bebizonyította, hogy képes időben, hatékonyan cselekedni, a végső megállapodás megérte a több mint 90 órányi nehéz tárgyalást. Hozzátette: “sajnálatos” hogy néhány terület, mint például az egészségügy, nem kap annyi támogatást, mint eredetileg tervezték. Kiemelte továbbá, hogy Európa a zöld célkitűzések és a digitalizáció fényében épül újjá.

“A tagállamok végre nem kormányközi megoldást választottak, hanem az Európai Bizottságot ruházták fel a helyreállítás végrehajtásával” – hangsúlyozta.

A 2021-2027 közötti EU-s költségvetés keretösszege – Michel korábbi javaslatával megegyezően – 1074 milliárd euró maradt 2018-as árak mellett, a 750 milliárd eurós helyreállítási csomag szerkezetén és a kiadási célokhoz rendelt keretösszegeken jelentősen változtattak. Az alku értelmében a 750 milliárd euróból nem 500 milliárd, hanem 390 milliárd eurót folyósítanak vissza nem térítendő támogatások formájában az uniós gazdaságok fellendítésére, 250 milliárd euró helyett pedig 360 milliárd eurót szánnak kedvezményes kamatozású hitelekre.

A koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági helyreállítást és az ellenállóképesség erősítését segítő pénzügyi eszköz (RRF) keretösszegét 560 milliárdról 672,5 milliárd euróra emelte az Európai Tanács, miközben a vidékfejlesztési támogatásokra korában szánt 15 milliárd eurót a felére, az egészségügyre szánt keretet pedig nullára csökkentette. Jelentősen csökkentették a kutatási és innovációs, valamint a digitális átállást segítő programok számára elkülönített összegeket.

Kevesebb jut a tagországok szénmentes gazdaságra való átállását és a zöld beruházások felgyorsítását segítő keretbe is. A hosszú távú költségvetés és a helyreállítási alap 30 százalékát azonban az éghajlatváltozással összefüggő fellépésekre kell fordítani.

Az elfogadott megállapodás megemelte a “takarékos négyeknek” – Ausztria, Hollandia, Svédország, Dánia – és Németországnak járó költségvetési visszatérítés összegét.

A csúcstalálkozó egyik legtöbb vitát kiváltó kérdésével, a ÚjNemzedékEU (NextGenerationEU) névre keresztelt helyreállítási alapból származó összegek elosztásával és ellenőrzésével kapcsolatban abban állapodtak meg az uniós vezetők, hogy az Európai Bizottságnak határozatot kell elfogadnia a vonatkozó célok “kielégítő teljesítésének értékeléséről és a kifizetések jóváhagyásáról”.

Amennyiben egy vagy több tagállam úgy ítéli meg, hogy súlyos eltérések mutatkoznak a meghatározott céloktól, kérhetik az Európai Tanács elnökét, hogy az ügyet utalja a tanács elé. Egy ilyen ügy megtárgyalása nem haladhatja meg a három hónapot.

A megállapodás az uniós pénzek kifizetésével összefüggő politikai feltételekkel összefüggésben “arányos intézkedések meghozatalát” helyezi kilátásba az uniós források nem megfelelő felhasználása vagy az uniós értékek tiszteletben tartásának elmaradása esetén.

A tanácsnak minősített többséggel jóváhagyott bármiféle eljárást objektív módon, hátrányos megkülönböztetéstől mentesen, a tagállamok egyenlő bánásmódjának elvét tiszteletben tartva, pártatlan és bizonyítékokon alapuló megközelítés alapján kell lefolytatni.

Iohannis: közel 80 milliárd eurót sikerült megszerezni Románia számára az európai projektekre

Románia közel 80 milliárd euróban fog részesülni az európai alapokból, jelentette be kedden Klaus Iohannis államelnök, rámutatva, hogy ezt az összeget kórházak, iskolák építésére, az infrastruktúra fejlesztésére, illetve a gazdaság újjáépítésére lehet felhasználni.

“A négy napon és négy éjszakán át tartó nagyon bonyolult viták és tárgyalások nyomán sikerült Romániának egy lenyűgőző összeget megszerezni: 79,9 milliárd eurót az európai projektekre. Arra fogjuk használni ezt a 80 milliárdot, hogy újraépítsük az infrastruktúrát Romániában, hogy kórházakat, iskolákat építsünk, hogy korszerűsítsük a nagy közrendszereket. Az összeg jelentős részét pedig a gazdaság újraindítására, fellendítésére fogjuk használni” – jelentette ki Iohannis Brüsszelben, az Európai Bizottság csúcstalálkozójának végén.

Declarația de presă susținută la finalul reuniunii Consiliului European (21.07.2020)

După patru zile și patru nopți de negocieri complicate în Consiliul European, am ajuns în această dimineață la un acord foarte important pentru Europa, un acord extrem de important pentru România. Am obținut pentru țara noastră o sumă impresionantă – 80 miliarde de euro, pe care o vom folosi pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice. De asemenea, o parte semnificativă din acești bani va fi folosită pentru relansarea economică.Vom merge mai departe, fiindcă acești bani trebuie folosiți pentru reconstrucția României.

Publicată de Klaus Iohannis pe Luni, 20 iulie 2020

Hozzátette, az Orban-kormány már év eleje óta dolgozik a 2021-2027-es uniós költségvetés tervezetének a gyakorlatba ültetéséért.

“Ezt a legrövidebb időn belül befejezik, hogy készen állhassunk a megvalósításra. Másrészt már jó ideje dolgozunk a gazdaság újraindításának projektjén, amelyet be fogunk mutatni az Európai Bizottságnak, hogy megkaphassuk a gazdaság fellendítésére szánt uniós alapokat” – mutatott rá Iohannis.

“Ez egy szép eredmény” – mondta még Iohannis a finanszírozás összegével kapcsolatban.

Orban: Románia annyi pénzt fog kapni az Európai Uniótól, mint eddig még soha

Az elkövetkező években Románia annyi pénzt fog kapni az Európai Uniótól, mint eddig még soha, közel 80 milliárd eurót – jelenetette ki Ludovic Orban miniszterelnök a keddi kormányülés elején.

“Több napi parázs vita és tárgyalás nyomán az Európai Tanács meghozta az európai állampolgárok által várva várt döntéseket. Iohannis elnök úr erőfeszítései révén az elkövetkező években Románia annyi pénzt fog kapni az Európai Uniótól, mint eddig még soha, közel 80 milliárd eurót. Most, hogy a döntés megszületett, fel kell gyorsítanunk az EU 2021-2027-es költségvetéséhez kapcsolódó partnerségi megállapodás előkészítéséhez szükséges valamennyi eljárást” – mondta Orban.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2020. július 23., 9:08
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Melyik’ masik Orban’.? Ha OrbÁn Viktorra gondoltál akkor írjad ki a nevét amint az illik.Miért is kellenne mindig divsekedni?Sokat is érnének vele az emberek,ahogy Iohannis szavaival…lucrul bine facut…na aztán jól ‘megcsinálták’…jó sok adósság,elszegényedés,pensii speciale ,elvándorlás…nem is sorolom tovább.

  • User
   Dátum: 2020. július 23., 9:21
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Amit kapnak,lehívnak le van szabályozva mire lehet költeni …a kivitelező mondjuk német vagy francia ,akkor kb 80-90% -a elvándorol Németo.ba v.Franciaórszágba .Ez olyan mint a német foci…22 játékos focizik a pályán aztán mindig Németország nyer.

 • User
  Dátum: 2020. július 22., 13:44
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A 80 millió csak egy részősszeg . Nehogy azzal hadonásszon valaki ,hogy ezt Nikolaus harcolta ki . Ő ezért egy szalmaszálat sem tett keresztbe ,4 napig bólogatott és hallgatott mint szar a fűben . Ha ő kellett volna pluszt kicsikarjon mint a magyar vagy a lengyel ,egy büdős fityinget se hozott volna . Az kapta amit vetettek neki . Lesz pocsékolás , hozzá nem értés a lekéréséhez , mert ez még korántsincs a zsebben ,ez csak ígéret . A bíztos az az eladósodás . Még jobban .Ne próbáljon tehát senki hasonlítgatni .