Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Orban: a Dăncilă-kormány ne fogadja el a minimálbér emelését célzó határozatot

Orban: a Dăncilă-kormány ne fogadja el a minimálbér emelését célzó határozatot Románia

Amennyiben a leköszönő Dăncilă-kormány határozatot fogad el az országos minimálbér 100 lejjel való emeléséről, ő módosítani fogja azt a kormányhatározatot, figyelmeztetett Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök csütörtökön.

Hirdetés
Hirdetés

„Figyelmeztetem őket, hogy semmiféle határozatot ne fogadjanak el, nincs már meg a képességük elfogadni egy ilyen határozatot, amelynek komoly gazdasági következménye van, kihat az üzleti szférára és a büdzsére is. A Dăncilă-kormánynak nincs már meg a törvényes joga, hogy egy ilyen kormányhatározatot elfogadjon. Amennyiben mégis megteszi, mi módosítani fogjuk azt” – fejtette ki Orban a parlamentben a 100 lejes minimálbér-emelést előíró kormányhatározatot firtató kérdésre, amelyet a megbuktatott kormány a jövő héten készül elfogadni.

Orban megemlítette, hogy a minimálbért objektív és előrelátható mechanizmus alapján kell kiszámítani, mivel az Európai Bizottság 2014-ben így rendelkezett.

„Az országos minimálbér az egész piacot szabályozó eszköz, és értékének bármely, szubjektív módon történő megállapítása, amely nem objektív mutatók alapján történt, veszélyezteti az egész üzleti szférát és hátrányosan hathat magukra az alkalmazottakra is, akik ebben részesültek” – említette meg Orban.

A munkaügyi minisztérium a minimálbér emeléséről szóló határozattervezetet tett közzé szerdán.

A dokumentum értelmében 2020. január elsejétől 2.262 lejre nő a havi bruttó minimálbér a teljes munkaidőben (átlagban havi 167,333 munkaóra) dolgozó munkavállalók számára, ami 13,518 lejes órabért jelent.

A tervezet a felsőfokú végzettséggel és legalább egyéves munkaviszonnyal rendelkező munkavállalók esetében 2.620 lejben szabja meg a minimálbér összegét, ami havi 167,333 munkaórával számolva 15,657 lejes órabért eredményez.

A tervezet szerint 2020. január 1-je után minden, a törvény alapján megállapított jogot és kötelezettséget a 2.262 lejes országos minimmálbérre vonatkoztatnak.

„A nyugdíjtörvényt tiszteletben kell tartani”

A kormányalakításra felkért Ludovic Orban úgy nyilatkozott, hogy a nyugdíjtörvény érvényben van, és ennek megfelelően az új kormány tiszteletben fogja tartani azt.

Az újságírók azt kérdezték Orbantól, hogyan fog eljárni a nyugdíjtörvény előírásainak gyakorlatba ültetésével kapcsolatban. „Egy hatályban lévő törvényről van szó. Minden hatályban lévő törvényt tiszteletben kell hogy tartson a kormány. Nem jellemző ránk, hogy elsőként szegjük meg a törvényt, ami a korábbi, főleg az utóbbi három évben hatalmon lévő kormányra jellemző volt” – felelte a kijelölt miniszterelnök, aki megerősítette: a nyugdíjtörvény felborította ugyan a korábbi rendszert, de egy érvényben levő, Johannis elnök által kihirdetett jogszabályról van szó, amelyet tiszteletben szándékoznak tartani.

A bértörvénnyel kapcsolatos újságírói kérdésre a kijelölt kormányfő azt mondta, a hatályban lévő jogszabályt tiszteletben tartják, de ezzel párhuzamosan egy elemzésnek is alávetik, és fontolóra veszik, hogy milyen módon lehetne kiküszöbölni azokat a diszkriminatív helyzeteket, amelyeket a törvény egyes kitételei eredményeztek bizonyos munkavállalói kategóriák között. Orban szerint a bértörvény nem teszi lehetővé a teljesítmény, az érdem és az elhivatottság pénzbeli elismerését. „Jelenleg mindannyiukat egyformán fizetik, függetlenül attól, hogy mit csinálnak” – fogalmazott a kijelölt kormányfő, aki szerint a közigazgatásban is szükséges bevezetni az egyéni teljesítmény alapján történő javadalmazást.

Ludovic Orban ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy folytatódni fog az Országos Területfejlesztési Program (PNDL 1 és 2).

Nem tudjuk megígérni, hogy 3% alatt tartjuk a költségvetési hiányt

Ludovic Orban úgy nyilatkozott, az új kormány nem tudja megígérni, hogy sikerül 3% alatt tartani a költségvetési hiánycélt, figyelembe véve, hogy az első 9 havi költségvetés-végrehajtás 2,7%-os költségvetési hiányt mutat.

„A kormányprogramban azt vállaltuk, hogy a lehető legalacsonyabb szinten tartjuk a deficitet, minél közelebb a 3%-os hiánycélhoz, de kimondom tisztán: az első 9 havi költségvetés-végrehajtás után, ami 2,7%-os költségvetési hiányt mutat, egyértelműen nem tudjuk megígérni, hogy 3% alatt tartjuk a költségvetési hiánycélt. Minden intézkedést meghozunk, hogy csökkentsük azokat a költségeket, amelyekre nincs feltétlen szükség, javítani fogunk a begyűjtésen, és közép- illetve hosszútávon vissza fogjuk nyerni a befektetők bizalmát, fellendítjük a gazdaságot” – mondta Orban.

Azt is kifejtette: véleménye szerint a költségvetési hiány valószínűleg nem tükrözi a valós deficitet.

„Ha megnézzük az ebben az időszakban felvett kölcsönök dinamikáját, a a hitelfelvétel szükségességét nyilvánvalóan a hiány folyamatos növekedése indokolta az egész idei pénzügyi év során, ami különben 2017 óta folyamatos tendencia. A lehető legalacsonyabb szinten fogjuk tartani a hiányt, hogy ne kerüljünk nehéz helyzetbe a partnereinkkel ápolt kapcsolatok terén” – mondta a PNL elnöke.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. október 25., 19:23
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Ezek még jobban tönkreteszik az országot mert halvány lila gőzük sincs mit hogy csináljanak.Mi az a 100 lej amikor egyre inkább értékét veszíti pénzünk? Ők voltak azok is akik szíveskedtek ellopni a fizetésünk negyedét pár éve.Miért nem élnek meg ők a minimálbérből egy évig és aztán majd beszélnénk a lehetőségekről.Ezek sem lesznek egy falással sem jobbak a többinél.