Hirdetés
Hirdetés

Korlátozzák a környezetszennyező járművek használatát Bukarestben

Korlátozzák a környezetszennyező járművek használatát Bukarestben Románia

Nem hajthatnak be 2020. január 1-jétől Bukarest belvárosába olyan járművek, amelyeknek a légszennyezési besorolása nem éri el az Euro 3-as szabványt, 2022-től pedig a főváros teljes területéről kitiltják azokat – döntött csütörtökön a bukaresti közgyűlés.

Hirdetés
Hirdetés

Az elfogadott határozat értelmében úgynevezett oxigén-matricát és a légszennyezés mértékétől függő illetéket vezetnek be az Euro 3-as vagy rosszabb besorolású gépjárművek számára.

A legolcsóbb (Euro 3-as) matrica egy napra 5 lejbe, egy évre pedig 700 lejbe kerül majd, míg a legdrágább éves matrica ára 1900 lej lesz.

Az augusztusban közvitára bocsátott eredeti tervezettől eltérően nemcsak a máshonnan érkező – a metropolisz övezeten kívül forgalomba helyezett – autók behajtását korlátozzák: a díjfizetési kötelezettség és annak mértéke, illetve a behajtási tilalom kizárólag a jármű légszennyezési besorolásától függ majd.

A bukaresti közgyűlési határozat szerint 2021-től már az euro-4 es járműveket is matricavásárlására kötelezik.

A határozatot előterjesztő Gabriela Firea főpolgármester szerint Bukarest a hatodik legszennyezettebb levegőjű Európai nagyváros, ahol – a fővárost körülvevő Ilfov megyével együtt – 1,6 millió autó szerepel a gépjármű-nyilvántartásban.

Romániában 2017-től ugrásszeren megnőtt az utakon közlekedő használt járművek száma, miután a kormány eltörölte a környezetvédelmi illetéket, ami korábban megnehezítette a környezetszennyező autók forgalomba helyezését.

Romániában több mint hatmillió autó szerepel a járműnyilvántartásban, háromnegyedük tíz évnél öregebb.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 26., 6:19
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Vennènek az emberek euró 5, 6 esetleg elektromos meghajtású autót , de vajon mièrt nem teszik?
  Mert 20 millió ból , 18 millió egy èleten át nem bírja kigyüjteni rá a pènzt, annyira jó a munkás ember fizetèse.

 • User
  Dátum: 2019. október 26., 14:52
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Használt Euro 5-ös autó kb. 4-5000 eurotól van. Új Logan valamivel többért (7400-tól). Nem kevés, de nem is tragikus. A nettó átlagfizetés kb. 3000 lej, vagyis kb. 630 euro, így 6-11 hónapnyi nettó fizetés egy ilyen autó ára. A fizetés jó része elmegy napi költségekre, de 2-3 év alatt így is ki lehet spórolni.
  A nettó minimálbér 1260 lej, vagyis 265 euró. Ebből már nehéz, sőt, lehetetlen, mert ez elmegy a megélhetésre. De kétlem, hogy ezek akár Euro2-est is vennének és rendszeresen járnának vele Bukarestbe…
  Ami probléma, hogy ha valakinek van 5000 eurója, akkor nem veszi meg a kismotoros kisautót amelyik euro 5-ös, hanem nagyobb, erősebb, de szennyezőbb autót vesz. Valahol érthető, de sajnos se a természetnek, se nekünk nem jó.