Hirdetés
Hirdetés

Nyilvánosságra hozták az országos helyreállítási tervet

Nyilvánosságra hozták az országos helyreállítási tervet Románia

A kormány közzétette az országos helyreállítási és ellenállóképességi tervet (PNRR), amely a koronavírus-járvány okozta válság következményeinek felszámolását célzó európai uniós alapból Romániának jutó 29,2 milliárd euró felhasználási módját részletezi – jelentette be szerdán Florin Cîțu kormányfő.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszterelnök koalíciós partnereivel – Dan Barna, illetve Kelemen Hunor kormányfőhelyettessel – közösen ismertette az Európai Bizottsághoz hétfőn beterjesztett dokumentumot.

A PNRR-t bemutató kormányzati tájékoztatón Cîțu elmondta: a legtöbb pénzt az infrastruktúra (7,6 milliárd euró), az oktatás (3,6 milliárd euró) és az egészségügy fejlesztésére szánják: Romániában 450 kilométernyi autópálya, több száz iskola és bölcsőde, tucatnyi új kórház épül.

A miniszterelnök rámutatott: Románia más államoktól eltérően nemcsak a vissza nem térítendő támogatást, hanem a kedvezményes hitel formájában rendelkezésére álló keretet is igénybe veszi, mert égető szüksége van a beruházásokra, és a helyreállítási alapon keresztül sokkal előnyösebb kamatfeltételekkel jut hitelhez, mint a pénzpiacokon.

Az USR-PLUS szövetségben társelnöki tisztséget betöltő Dan Barna miniszterelnök-helyettes szerint a PNRR olyan átfogó reformok és beruházások megvalósítását jelenti, amelyek gyökeresen megváltoztatják a román állam működését. A beruházások közül kiemelte: 2000 középületet újítanak fel, elkészül a – legelmaradottabb országrésznek számító – Moldvát a fővárossal összekötő A7-es autópálya és az Erdéllyel gyorsforgalmi összeköttetést teremtő A8-as pálya két szélső szakasza.

Kelemen Hunor kormányfőhelyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a PNRR környezetvédelmi célkitűzéseire hívta fel a figyelmet, amelyek 45 ezer hektárnyi erdő telepítését, 1600 kilométernyi vízhálózat és csaknem 2500 kilométernyi csatornahálózat építését, 250 új természetvédelmi terület kialakítását irányozzák elő.

Rámutatott: az uniós helyreállítási alap megtervezésénél a kultúra nem volt prioritás, mégis sikerült elérni, hogy az országos helyreállítási tervben múzeumok felújítására, könyvkiadók digitalizálására, idegenforgalmi jelentőségű kulturális projektekre is jussanak források.

Az oktatási projektek között az iskolaelhagyás visszaszorítására és a korai fejlesztésre is hangsúlyt helyeznek, legalább tíz százalékkal növelik az agrárlíceumokba járó diákok számát. Ötven új iskola épül, 1800 zöld iskolabuszt szereznek be, 75 ezer osztályterem kap új bútorzatot, 20 ezer új hellyel bővítik az egyetemi kampuszokat, 6000 iskola kap támogatást a laboratóriumok felszerelésére, 140 új bölcsőde épül – sorolta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke úgy értékelte: a PNRR Románia első igazán jelentős országprojektje az európai uniós, illetve euroatlanti csatlakozás óta. Kifejezte meggyőződését, hogy az – Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának honlapján most közzétett – 1200 oldalas (és további ezer oldalnyi melléklettel rendelkező) PNRR áttanulmányozása az ellenzéket is meggyőzi arról: a forrásokat arányosan, politikai diszkrimináció nélkül osztják el, a terv által részletezett reformok és beruházások ügye pedig nem megosztja, hanem egyesíti a társadalmat.

Románia 14,25 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és 14,94 milliárd eurós hitelt akar lehívni és elkölteni 2026 decemberéig az uniós helyreállítási alapból.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások