Felhívás!

Nicolae Ciucă meghatározott idejű fegyverszünetet javasol a pártoknak

Nicolae Ciucă meghatározott idejű fegyverszünetet javasol a pártoknak Románia

Florin Cîțu PNL-elnök és ügyvivő miniszterelnök kedden közölte, Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök elküldött egy dokumentumot a parlamenti pártok vezetőinek, amelyben fegyverszünetet javasol, és támogatásukat kéri egy kisebbségi kormány meghatározott időre szóló beiktatásához.

“Egy új javaslattal jövünk, amely reményeink szerint feloldja a helyzetet. Ma a kijel0lt minisztereln0k elküldött egy dokumentumot, egy fegyverszünet-javaslatot a politikai pártok vezetőinek, amelynek értelmében minden párt támogatni fogja ezt a kisebbségi kormányt egy korlátozott ideig, amíg túl nem jutunk a télen. Ez alatt lesz időnk tárgyalni.

Mi ezzel a dokumentummal jövünk, minden politikai vezető aláírja. Ha a politikai vezetők most sem értik meg, hogy meg kell oldalunk ezt a válsághelyzetet, akkor gyors léptekkel haladunk egy olyan helyzet felé, amelyet már nem tudunk majd kezelni” – mondta Florin Cîțu.

Az ügyvivő miniszterelnök elmondta, a dokumentumot csak most küldték el, és még nem kaptak választ a politikai vezetők részéről.

A PSD esetleges kormányra kerüléséről Cîțu azt mondta, hogy “ez egy furcsa üzenet”.

“A PSD azt mondta, hogy nem akar kormányra kerülni, most mégis be akar kerülni a kormányba, hagyjuk abba a románok életével való játszadozást, oldjuk meg ezt az egészségügyi válságot, és majd tavasszal tárgyalhatunk” – nyilatkozta Cîțu.

Rámutatott, hogy a fegyverszünetet nem barátok, hanem ellenségek között kötik meg.

Amikor arról kérdezték, hogy a PNL döntései alapján nem tárgyalnak sem az USR-vel, sem a PSD-vel, Cîțu így válaszolt: “Ez nem tárgyalás, hanem fegyverszünet, hogy legyen ez a két-három hónapos időszak. Végül is ebben a helyzetben vagyunk, egy kisebbségi kormánnyal, miután a PNL engedményt tett a pártoknak. Eddig a PSD és az USR részéről semmilyen engedményt nem kaptunk, ugyanazokon az álláspontokon maradtak, mint amikor megszavazták a bizalmatlansági indítványt, és ezt a románoknak tudniuk kell”.

Ciucă: adjunk esélyt Romániának, hogy meggyógyuljon

Nicolae Ciucă a pártelnököknek küldött dokumentumban elismeri, hogy “súlyos holtpontra” jutott a tárgyalások során.

“Románia ma orvosi és politikai szempontból is nehéz helyzetben van. (…) Három hete ideiglenes kormánnyal működik az ország, és a múlt héten kudarcot vallott az első kísérlet a válság megoldására. A második kísérlet, amelynek felelősségét öt nappal ezelőtt ruházták rám, sajnos súlyos holtpontra jutott. A legfontosabb dolog, amit most tehetek, hogy az önök – mint román állampolgárok – lelkiismeretére, hazaszeretetére és józan eszére apellálok” – írja a kijelölt miniszterelnök.

Nicolae Ciucă fegyverszünetet kér a pártoktól, hogy “Románia fellélegezzen és meggyógyuljon”.

“Politikai fegyverszünetet javaslok. Adjunk esélyt Romániának, hogy fellélegezzen és meggyógyuljon, hogy erőt gyűjtsön és visszanyerje a jövőbe vetett bizalmát. Egy ilyen fegyverszünet nem a parlamenti pártok értékeinek és politikai érdekeinek feladását jelentené, hanem az összes polgárt és az egész országot érintő magasabb értékek és érdekek előtérbe helyezését. Úgy vélem, hogy a fegyverszünet a megoldás arra, hogy Románia túllépjen ezen a válságon” – írta a PSD és az USR vezetőinek küldött levelében a kijelölt miniszterelnök.

Cioloş: kormánytöbbségre van szükség, nem fegyverszünetre

Kormánytöbbségre van szükség, nem fegyverszünetre – reagált a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke kedd este Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök politikai fegyverszünetet szorgalmazó felhívására. Dacian Cioloş nem tartja kizártnak, hogy alakulata szerepet vállaljon egy Ciucă vezette koalíciós kormányban.

Az USR elnöke egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, “ezúttal” nincs akadálya annak, hogy a PNL, az USR és az RMDSZ többségi kormányt alakítson. Közölte, hogy pártja szerint inkább egy ilyen kormányra van most szüksége Romániának, mintsem fegyverszünetre.

“Mellesleg az USR nem tekinti ellenfelének a PNL-t és az RMDSZ-t, így nem beszélhetünk fegyverszünetről. Számunkra ők partnerek, akikkel együtt építkezhetünk, és ma ismét olyan megoldásokat javasoltunk a miniszterelnök-jelöltnek és PNL-s kollégáinknak, amelyek lehetővé tennék a parlamenti többség helyreállítását” – fogalmazott a politikus.

Hozzátette, lát lehetőséget arra, hogy az USR szerepet vállaljon egy Ciucă vezette koalíciós kormányban, ehhez azonban arra van szükség, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, és együtt dolgozzák ki a lehetséges megoldásokat. “Én ezzel a felhívással fordulok tehát a liberális kollégákhoz és a kijelölt miniszterelnökhöz” – mondta a pártelnök.

Dacian Cioloş szerint egyfajta fegyverszünet, megállapodás már létezik a parlamenti pártok között, hiszen az egészségügyi válság kirobbanása óta több példa is volt arra, hogy az alakulatok – az AUR kivételével – együttműködtek egy-egy fontos és sürgős törvénytervezet parlamenti elfogadása érdekében.

Az USR elnöke ismét hangsúlyozta, hogy pártja nem hajlandó támogatni egy kisebbségi kormányt, mert ez nagyfokú bizonytalansággal járna, miközben az országnak stabilitásra van szüksége, egy olyan többségi támogatást élvező kormányra, amely képes meghozni a szükséges válságkezelő intézkedéseket és gyakorlatba ültetni a reformokat.

Cioloş megjegyezte, a koalíció helyreállításához elsősorban a prioritást képező intézkedésekről szóló megállapodásra lenne szükség, “minden egyébről még lehet tárgyalni”.

“Egy olyan kormányprogramnak kellene kiindulópontnak lennie, amely a válságkezelő intézkedéseket, az országos helyreállítási tervbe foglalt reformokat és a jövő évi állami költségvetés főbb irányvonalait is magában foglalja” – jelentette ki az USR elnöke.

Ciolacu: ha a jobboldali pártok megállapodnak, a PSD is csatlakozik

A Szociáldemokrata Párt (PSD) egyetért azzal, hogy feltétlenül szükség van a politikai fegyverszünetre, e törekvés hitelességét azonban konkrét tettekkel kell igazolniuk “a válságot előidéző parlamenti pártoknak” – közölte kedd este az alakulat.

A PSD Nicolae Ciucă keddi nyílt levelére reagált, amelyben a kijelölt miniszterelnök politikai fegyverszünetet javasolva a kormánya támogatására kérte a parlamenti pártokat, hogy gyakorlatba ültesse “az országot a válságból kivezető kormányprogramot”.

A szociáldemokraták válasza szerint egy ilyen megállapodás sikeréhez a teljes politikai osztály közös erőfeszítésére van szükség.

Mint hangsúlyozzák, az alakulat az elmúlt egy évben több ízben is szorgalmazta a fegyverszünetet, a jelenlegi politikai válságban pedig elsőként fejezte ki hajlandóságát a kijelölt miniszterelnökkel való tárgyalásra, és tízpontos intézkedéscsomagot is javasolt, amely a megállapodásuk alapjául szolgálhat. A PNL elnöke azonban “aláásta a további tárgyalások esélyét”, közömbösen kezelte a PSD által javasolt intézkedéseket – olvasható a Marcel Ciolacu által aláírt közleményben.

“Florin Cîţu hozzáállása teljesen ellentétes a tűzszünet eszméjével, hiszen a tűzszünet minden konfliktusban a harc beszüntetését jelenti. Florin Cîţu azonban úgy döntött, hogy magatartásával minden párbeszédet megszakít, és árt Romániának, ahogyan azt az egészségügyi katasztrófa, az energiaárak robbanásszerű növekedése vagy az oktatásban uralkodó káosz kapcsán is tette” – fogalmaz állásfoglalásában a PSD.

Marcel Ciolacu hozzáteszi, a PSD egyetért azzal, hogy feltétlenül szükség van a politikai fegyverszünetre, e törekvés hitelességét azonban konkrét tettekkel kell igazolniuk “a válságot előidéző parlamenti pártoknak”.

“Ha tehát a PNL, az USR és az RMDSZ is hajlandó politikai fegyverszünetet kötni, és felvállalja a tíz sürgős intézkedést, akkor a PSD is csatlakozik a kezdeményezéshez” – nyomatékosítja a szociáldemokrata pártelnök.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.