Felhívás!

Nemzeti gyászt rendelnek el

Nemzeti gyászt rendelnek el Románia

Mihály király 96 éves korában, december 5-én, kedden 13 órakor hunyt el svájci rezidenciáján, halála pillanatáig Mária hercegnő volt vele. Temetésének időpontját ma közli Mihály király Margit koronahercegnő – tájékoztatott a román királyi ház.

A király koporsóját előbb a Peleș-kastélyban, majd Bukarestben, a királyi palotában ravatalozzák fel. A temetési szertartásra a pátriárkátus székesegyházában kerül sor, majd a királyi székesegyházban, Curtea de Argeşen helyezik örök nyugalomra Mihály királyt. Mától részvétnyilvánító könyveket nyitnak a Peles-kastélyban, a bukaresti Victoriei sugárúton álló királyi palotában, valamint az Erzsébet-palotában.

„Mély fájdalommal értesültem őfelsége I. Mihály király haláláról. Románia utolsó királyának csaknem egy évszázados útja itt véget ér. Egész életét országunk szolgálatába állította, méltósággal és felelősséggel szolgálta azt az utolsó percig. Azt kívánom mindenkinek, hogy legyen erőnk és bölcsességünk méltóképpen tisztelni I. Mihály király érdemeit. Isten nyugtassa békében!” – áll Klaus Johannis államfő keddi Facebook-bejegyzésében.

A kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdet I. Mihály király emlékére, az erről szóló határozatot a kabinet mai ülésén fogadják majd el. Arról, hogy pontosan mikorra rendelnek el gyásznapot, a királyi ház tagjaival való egyeztetés után döntenek.

A volt király daganatos betegségben és leukémiában szenvedett, Svájcban kezelték. Ő az utolsó olyan személyiség, aki a második világháború idején államfő volt. Tavaly márciusban súlyos betegségére hivatkozva közölte, hogy „visszavonul a közélettől”, és lányát, Margit „trónörökös hercegnőt” bízta meg, hogy a „korona őreként” képviselje a román királyi családot. Utoljára 2014 novemberében, 93. születésnapján mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Bár Mihály korábban sem volt aktív szereplője a román közéletnek, nagy tiszteletnek örvendett, és személyes tekintélye is hozzájárult ahhoz, hogy a királyság eszméje az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbé vált Romániában.

Mihály a Hohenzollern-családból való II. Károly király fia. Gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepet játszott az 1944. augusztus 23-i fordulatban, amikor a már hadszíntérré vált Románia szakított addigi szövetségeseivel, a tengelyhatalmakkal, és az antifasiszta koalíció oldalára állt át. A kommunisták által elűzött királyi család a 2000-es években költözött vissza az országba, miután visszaszolgáltatták államosított ingatlanaik jelentős részét.

Mihály király halálára való tekintettel a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem szervezi meg az eredetileg a hétvégére meghirdetett tüntetéseket. „Ezekben az egész nemzet számára szomorú percekben fontosabb arra gondolni, ami összeköt bennünket, mindarra, amire az ország határain belül vagy kívül élő minden román állampolgár vágyik” – mutat rá a közlemény, hangsúlyozva, hogy a PSD lemond a beharangozott tüntetések, illetve minden olyan politikai esemény megszervezéséről, amelyeket erre az időszakra időzítettek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.