Hirdetés
Hirdetés

Nem tiltották el őket az ünnepléstől

A magyarországi románok képviselői cáfolják, hogy eltiltották őket a román centenáriumi rendezvénytől – közölte tegnap az MTI.

 

Eugen Tomac, az ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke azt állította vasárnapi gyulafehérvári sajtótájékoztatóján, a magyar kormány megtiltotta a magyarországi román iskolák tanárainak, hogy részt vegyenek azon a rendezvényen, amelyet román szervezetek tartottak szombaton Gyulán a nagy román egyesülés közelgő centenáriuma alkalmával. Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának vezetője a Krónika napilapnak nyilatkozva határozottan állította, hogy ilyen utasítás nem érkezett a budapesti hatóságoktól. Hozzátette: hallott a Gyulán rendezett centenáriumi ünnepségről, ez azonban tudomása szerint nem nagy volumenű, sok embert megmozgató rendezvény volt. Juhász kifejtette, hogy az országos román önkormányzat nemrég lépéseket szorgalmazott a román-magyar megbékélés érdekében, és a Tomac-féle nyilatkozatok nem illenek bele ebbe a törekvésbe.

Hirdetés
Hirdetés

Határozottan cáfolta Eugen Tomac állítását a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium igazgatója is. „Ez egyszerűen nem igaz! Nekünk soha nem mondtak ilyet” – szögezte le a román tanintézet vezetője, hozzátéve: ő családi okokból nem tudott részt venni a szombati centenáriumi rendezvényen.

Hirdetés
Hirdetés

Eugen Tomac vasárnap azt állította, hogy a szombati gyulai rendezvény résztvevőjeként személyesen is megtapasztalta a magyarországi románellenességet. A PMP elnöke a vélt tiltást a magyar kormány primitív nyomásgyakorlásának, brutális románellenes támadásának minősítette, és közölte: sürgős reagálásra szólítja fel a román külügyminisztériumot.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük