Felhívás!

Miniszter: a járvány április végén tetőzhet, a korlátozásokon esetleg május végén lehet lazítani

Miniszter: a járvány április végén tetőzhet, a korlátozásokon esetleg május végén lehet lazítani Románia

A járvány április végén tetőzhet Romániában, a fertőzöttek száma elérheti a 10-15 ezret – jelentette ki csütörtök este a közszolgálati televízió műsorában Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, aki hozzátette: a korlátozásokon esetleg május végén lehet lazítani valamennyit.

Hogy a csúcs “mennyire lesz hegyes, vagy lapos”, az részben attól függ, hogy az egészségügyi rendszer hogyan birkózik meg a járvánnyal, részben pedig attól, hogy a lakosság mennyire tartja be a korlátozó intézkedéseket.

Lesznek könnyebb és nehezebb esetek, helyenként zsúfoltság lesz az intenzív osztályon és további halálesetek is lesznek – mondta a tárcavezető.

Hozzátette: a korlátozásokon csak azt követően lehet lazítani, hogy csökkenni fog a megbetegedések és az elhalálozások száma. Számítása szerint erre legkorábban május második felében kerülhet sor.

A koronavírus-fertőzötteket kezelő egészségügyi személyzet 500 eurós veszélyességi pótlékot kap

A koronavírus-fertőzötteket ellátó orvosoknak és más egészségügyi alkalmazottaknak juttatandó 500 eurós bónusz tulajdonképpen veszélyességi pótlék a pandémia idejére, jelentette ki ax egészségügyi miniszter.

“Ez egy veszélyességi pótlék, amelyet a pandémia idején kap a koronavírus-fertőzött páciensekkel kontaktusba kerülő egészségügyi személyzet” – magyarázta Tătaru, hangsúlyozva, az egész országról van szó, nem csupán Suceava megyéről.

A kórházigazgatóknak jelenteniük kell, hogy az általuk vezetett intézményben mely osztályokon kezelnek koronavírusos pácienseket, és azon osztályok személyzete részesülni fog a 2500 lej értékű veszélyességi pótlékban a járvány ideje alatt, tette hozzá a miniszter.

Több vakcinát is tesztelni fognak

Körülbelül egy hónap múlva Románia is elkezdi egy, az új koronavírus elleni vakcina tesztelését – mondta Nelu Tătaru.

A tárcavezető szerint több ország is dolgozik jelenleg az oltás kifejlesztésén, többek között Románia is elkezdi egy hónap múlva egy vakcinamodell tesztelését. “A tesztelés fiatalokon történik majd” – mondta.

Az egészségügyi miniszter ugyanakkor rámutatott, nem kell arra számítani, hogy “hét-nyolc hónapnál korábban” rendelkezésre áll majd egy letesztelt oltóanyag, mert időre van szükség, hogy ennek hatásai mellett az esetleges mellékhatásokat is ellenőrizzék.

Jövő héttől lesz Euthyrox a gyógyszertárakban

Jövő héttől ismét megvásárolható lesz a patikákban több olyan gyógyszer, amely jelenleg hiánycikk, például az Euthyrox is, jelentette ki csütörtök este Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy a kórházak rendelkeznek jelenleg a koronavírus-fertőzés kezelésére használt Platinium és Kaletra gyógyszerekkel.

A romániai patikákban már februárban hiánycikk volt a pajzsmirigykezelésre használt Euthyrox, a miniszter ígérete szerint azonban jövő héttől ismét kapható lesz.

“A Metformin több más gyógyszerrel helyettesíthető, és jelenleg van Platinium és Kaletra is, adományokból. Több beszerzési szerződést is aláírtunk, nagyobb mennyiségekre is” – mondta el Nelu Tătaru a Realitatea Plus műsorában.

Elmagyarázta, a Kaletra gyógyszert a HIV-fertőzött páciensek, míg a Platiniumot a reumatoid arthritis kezelésére használják, de mindkettő használható a COVID-19 gyógyítására is.

Az egészségügyi miniszter szerint a lakosság a paracetamol alapú gyógyszereket is felvásárolta a patikákból, illetve más gyógyszereket is, amelyekből fel akart halmozni otthon ‘a nehezebb időkre’, ebből adódik a gyógyszertári lerakatok kiüresedése.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 3., 11:10
  ÉRTÉKELÉS: 6

  500 € egy doki a napi csuszóból megkapja! Nem is beszélve a műtő& altató orvosokról! 😁 Apropó sokuknak 10.000 lej körül van az állami fizetés+bónusz a felírt gyógyszer után+délután a magánkabinetekben aratnak!!!😤

 • User
  Dátum: 2020. április 3., 21:27
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A hazai politikai életben elkezdtek burjánzani az önjelölt jósok. (Nincs szükségük segítségre, se kártya, se varázsgömb. se tenyér nem szükséges, csak egy hiszékeny hallgató).