Felhívás!

Mézünk dicsérete

Egy házaspárnak sikerült úgymond tudományosan is bebizonyítania, hogy az erdélyi és romániai méz világelső a fertőtlenítő hatás tekintetben.

Az Agerpres hírügynökség beszámolójából kiderül, hogy Simona Bisboaca és Ioan Bisboaca svájci laboratóriumi vizsgálatokra küldött a romániai mézből, hogy úgymond semleges pályán is elvégeztessék a kellő kísérleteket. A méz akár erdélyi is lehet, hiszen a kutató és feltaláló házaspár kolozsvári illetőségű. Mint elmondották, találomra választottak ki egy-egy adagot az általuk ismert jó minőségű mézből, és előbb kolozsvári, majd nagyváradi kísérletek is igazolták, hogy néhány káros baktériummal szemben hatásosabb, mint a világelsőnek hitt új-zélandi Manuka méz. A Wadenswil-i Culture Collection of Switzerland intézetben elvégzett összehasonlító kísérletek is bizonyítják, hogy összesített eredmény alapján a romániai méz hatásosabb a felhasznált hat káros baktériummal szemben, mint az új-zélandi Manuka.
A két kolozsvári kutató valójában véletlenül fedezte fel, hogy a romániai méz lekörözi az új-zélandit. Egy egészségvédő készítményhez keresték a legerősebb, leghatékonyabb antibakteriális mézet, először a híres Manukára esett a választásuk, de közben az az ötletük támadt, hogy romániai mézekkel is összehasonlítsák.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.