Felhívás!

Méltatlankodnak a háziorvosok

Méltatlankodnak a háziorvosok Románia

A háziorvosok romániai országos érdek-képviseleti szövetsége üdvözli azt, hogy a liberális kormány jelentős bérpótlékkal támogatja, jutalmazza azokat az egészségügyi alkalmazottakat, akik a koronavírus-járvánnyal és Covid-19 betegséggel szembeni küzdelem első vonalában tevékenykednek, nap mint nap közvetlen kapcsolatba kerülnek fertőzött és beteg, esetenként súlyos állapotban lévő páciensekkel.

A szövetség ugyanakkor panaszos hangon rávilágít a 75-88 százalékos bérpótlék folyósításáról határozó rendelet igazságtalanságaira is, mert méltánytalanul mellőzi a háziorvosokat, akiknek bérpótlék nélküli jövedelmei is átlagosan egyharmaddal csökkentek a koronavírus-járvány kezdete óta, tehát hátrányos helyzetük kétszeres. Pedig – írja a szövetség közleménye – a tavaszi szükségállapot idején éppen a háziorvosokra hárultak többletfeladatok a járvány okán, de általánosságban is, hiszen városonként számos kórházi betegosztály bezárta ajtóit a páciensek és vizsgálatokat igénylő személyek előtt. A háziorvosoknak jelenleg is el kell látniuk a tünetmentes, illetve enyhe tünetekkel rendelkező fertőzötteket, elutasításuk esetén fegyelmi eljárás, bérlevonás fenyegeti.

A háziorvosok és a háziorvosi rendelők személyzete (asszisztensek stb.) semmilyen veszélyességi vagy másfajta bérpótlékban nem részesült a koronavírus-járvány kezdete óta, hangsúlyozza a közlemény, és az érdek-képviseleti szövetség szószólói támogatják azokat a felszólításokat, amelyek Nelu Tataru egészségügyi miniszter lemondását kérik.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. december 2., 8:54
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Tisztelet a kivételnek, de ez a kovásznai családorvosokra nem árvenyes, mert márciusban úgy bezárták az ajtókat, hogy azóta szemályesen nem igen talaálkozott velük páciens. A recepteket csak telefonon és a zárt várótermen kivül lehet bediktálni. Most, az ősz beálltával sem nyitották ki a várótermeket, kinnt várakoztak az emberek. Sztem, ilyennek nem jár pótlék, de lassan már fizetés sem, a tiszteletről és elismerésről már nem is beszélek.