Felhívás!

Kanadai üdvözlet a románoknak!

Kanadai üdvözlet a románoknak! Külföld

Románia ottawai nagykövetségének közbenjárására, baráti kérésére december 1-jén este egy negyed órára a kék-sárga-piros trikolór színeiben fog tündökölni a Niagara-vízesés! A Bukarestben is már többször bemutatott műszaki megoldások révén a szakértők fénysugarakkal színezik a vízesés egy részének széles zuhatagát.

A fényeffektus romániai idő szerint kedden 21,45 órától 22 óráig lesz látható. Interneten követhető a www.cliftonhill.com honlapon, és az Omni kanadai televízió is közvetíti. Az “élő üdvözlőlap” nem teljesen újdonság, 2017 februárjában például az amerikai és kanadai román közösségek egy bukaresti tüntetéssel való rokonszenvezés jeléül trikolórral világíttatták meg a vízesést. Kérdés viszont az, hogy a stáb a román nemzeti színeket a hivatalos vagy a történelmi sorrendben vetíti-e. Az alkotmányos sorrend egyértelműen kék-sárga-piros, a Ciprian (Golembjovszkij) Porumbescu (1853-1883) versében, dalszövegében – amely kissé átírva román országhimnusz is volt! – viszont piros-sárga-kék, és sokan ma is így tudják, hiszen a diktatúra idején kötelező iskolai lecketéma volt.

A Niagara-vízesés tulajdonképpen több részből álló zuhatagegyüttes az Amerikai Egyesült Államok és Kanada határvonalán, a Niagara folyón. A román trikolóros kivetítés valószínűleg a kanadai oldalon lesz.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások