Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megy a vonat, megy a vonat …

Megy a vonat, megy a vonat … Románia

A román-osztrák kormányközi megállapodások értelmében a két ország vasúti társaságai néhány nap múlva beindítják az „idősgondozó-szállító járatokat”.

Hirdetés
Hirdetés

A bécsi kormány hetekkel ezelőtt azt kérte a bukaresti kormánytól, tegyék lehetővé azt, hogy romániai idősgondozó munkavállalók továbbra is szolgálatot teljesíthessenek osztrák családoknál, tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány előtti időszakban a havi átlagos számuk 17 ezer körül volt, és sokan a szolgálat felfüggesztésére kényszerültek.

A megállapodások alapján május 10-én, 12-én és 13-án vasúti különjárat indul a Bécs-Temesvár útvonalon, kettő (10, 13) Romániából kifelé, egy (12) befelé. A helyfoglalások csakis online (internetes) módszerrel történnek. Egy szerelvényen 300 helyet biztosítanak az idősgondozói munkát szervezett módon, ügynökség által végző személyek számára, 50 helyet pedig magánszemélyeknek, akár úgy is, ha valaki nem munkaközvetítő által utazik idősgondozói szolgálatban dolgozni, vagy onnan haza.

Korábbi sajtóhírek szerint a járvány időszakában az idősgondozói munkára utazó romániai személyekre 14 napos karantén vár szállodákban vagy panziókban, a munkáltatók, illetve az osztrák állam költségén, támogatásával. Az idősgondozói munka egyik fő jellegzetessége, hogy 24 órás felügyelettel történik, a munkavállaló ott lakik annál a családnál, ahol a gondozásra szoruló egy vagy két (házaspár, testvér stb.) idős személy él. A gondozó napi teljes ellátása és javadalmazása az érintett családra hárul, tudni kell azonban, hogy az osztrák állam majdnem minden költséget fedez (elszámol) egészségügyi és szociális ellátás címén. Az idősgondozói munka 2 hetes vagy 1, 2, 3 hónapos váltásokban történik, de – lévén, hogy 24-ből 24 órás – elvileg egy munkavállaló esetében sem haladhatja meg az évi 6 hónapot.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. május 7., 8:35
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Suljon meg a zsirjaban, sok kover osztrak, vigyazon ra a csaladja.Egy gondozot se kellene kiengedni csak ha megadjak a 2000 euro net fizetest es lakast.Kivancsi volnek mit csinalnanak.