Felhívás!

Megvonta a bizalmat Florin Cîţutól az USR PLUS

Megvonta a bizalmat Florin Cîţutól az USR PLUS Románia

Megvonta a bizalmat csütörtökön Florin Cîțu miniszterelnöktől az USR PLUS. A párt vezető testülete az éjfél után kiadott közleményében kijelentette: támogatni fognak egy Florin Cîțu elleni esetleges bizalmatlansági indítványt.

Az USR PLUS országos bürója kijelentette: a szövetség soha, semmilyen kormányzás alatt nem fogja a nevét adni “a közpénzből történő rabláshoz”. A testület úgy értékelte: Florin Cîțu miniszterelnök politikai válságba lökte az országot.

Az USR PLUS arra kérte a koalíciós partnereket, hogy vegyék tudomásul: a Cîțu -kabinetnek megszűnt a többségi parlamenti támogatása, és kezdjenek tárgyalásokat egy új miniszterelnök-jelöltről, egy új kormány megalakításáról.

“Ha az új miniszterelnökről szóló koalíciós tárgyalások nem vezetnek eredményre, az USR PLUS támogatni fog egy, a Cîțu-kormány elleni bizalmatlansági indítványt” – áll a hajnalban kiadott közleményben.

A pártszövetség azt is közölte, hogy az új kormányba is a szerda este leváltott Stelian Iont jelölik igazságügy-miniszternek, akit támogatnak az igazságügyi reform folytatásában.

A “közpénzből történő rablás” kifejezéssel a szövetség az Anghel Salignyről elnevezett, 50 milliárd lejes keretösszegű fejlesztési programot illette, mellyel – a tervezet szerint – a helyi önkormányzatok számára nyújtana támogatást a kormány a víz-, gáz- és szennyvízhálózataik kiépítésére vagy fejlesztésére és közútjaik javítására.

A programot elindító sürgősségi kormányrendelet elfogadására szerdán két alkalommal is összehívták a kormányt, ám az USR PLUS ellenszegülése miatt végül nem sikerült elfogadni a dokumentumot. Az USR PLUS bojkottálta az estére összehívott második kormányülést, többek között arra hivatkozva, hogy a kormányrendeletet nem véleményezte Stelian Ion igazságügyi miniszter, aki viszont arra hivatkozott, hogy nem kapta meg a dokumentum eredeti példányát.

A meghiúsult esti kormányülés után Cîțu bejelentette: az igazságügyi miniszter felmentését kérte Klaus Iohannis államfőtől. Hozzátette: nem fogadhat el Románia kormányában olyan minisztereket, akik szembefordulnak az ország modernizálásával.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások