Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kormányfő menesztette Stelian Ion igazságügyi minisztert

A kormányfő menesztette Stelian Ion igazságügyi minisztert Románia

Florin Cîţu kormányfő szerdán este bejelentette, hogy menesztette Stelian Ion igazságügyi minisztert.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszterelnök a kormánypalotában tartott sajtónyilatkozatában közölte: elküldte Klaus Iohannis államfőnek a tárcavezető tisztségéből való felmentésére vonatkozó kérést.

Döntését azzal indokolta, hogy nem tűr meg a kabinetjében olyan minisztereket, akik ellenzik Románia modernizálását. Szerinte Stelian Ionnak nem sikerült érvényesítenie az akaratát a koalícióban. „Nem tudta végigvinni a projektjeit. Példa erre a különleges ügyészség, amelyet nyolc hónap alatt sem sikerült felszámolnia” – érvelt Cîţu.

A miniszterelnök kijelentette, az USR PLUS megszegte a kormányprogramot azáltal, hogy „lebénította a kormány tevékenységét, mert nem ért egyet a közösségek fejlesztésével”. Hozzátette, nem fogja megengedni, hogy „a román népet zsarolják”.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy Romániát fejleszteni kell. „A románoknak nem kellene megszenvedniük azt, hogy az USR PLUS-nak csak kis számú polgármestere van. Felvállalom a döntésemet” – jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy az Anghel Saligny országos beruházási program elindítását a Nemzeti Liberális Párt országos vezetősége vállalta fel. Hangsúlyozta, hogy ez nem a Helyi Fejlesztések Országos Programjának harmadik kiadása, mert ettől eltérő jellege van: aszfaltozásra, csatornázásra, víz- és gázbevezetésre nyújt támogatást. ‘Ez a program Románia modernizálásának a szimbóluma’ – fogalmazott a miniszterelnök.

Cîţu közölte, hogy olyan politikust javasol majd ügyvivő igazságügyi miniszternek, aki megérti azt, hogy Románia számára most az első számú prioritást a beruházások jelentik.

A miniszterelnök ugyanakkor arra kérte az USR PLUS-t, hogy ne lépjen ki a kormányból. „Ez a koalíció köteles reformokat végrehajtani (…). Arról biztosítok mindenkit, hogy a közös kormányzást folytatjuk, és túllépünk ezen a helyzeten is, mert a közérdek, a románok érdeke fontosabb a politikusok érdekeinél” – jelentette ki.

Stelian Ion: a miniszterelnök bebizonyította, hogy nem tiszteli a törvényeket

Florin Cîţu ismét bebizonyította, hogy nem tiszteli sem a törvényeket, sem az alkotmányt, de előéletét ismerve ez nem meglepő – jelentette ki Stelian Ion, miután a miniszterelnök közölte, hogy meneszti az igazságügyi miniszteri tisztségből.

A leváltott tárcavezető egy Facebook-bejegyzésben kifejtette, ezzel a döntéssel Florin Cîţu voltaképpen aláírta a kormányból való távozását, „mert csak idő kérdése, és Florin Cîţunak mennie kell”.

Az USR PLUS által jelölt tárcavezető szerint „zsarolás és felelőtlenség” azt kérni az igazságügyi minisztertől, hogy azonnal véleményezzen egy fontos tervezetet, miközben a törvény négynapos határidőt szab meg erre.

„Még egyszer leszögezem, hogy a Helyi Fejlesztések Országos Programja harmadik szakaszáról szóló tervezet eredetijét nem küldték el az igazságügyi minisztériumnak véleményezésre. Van a történetnek egy láthatatlan mellékszála, amely a magas rangú ügyészek folyamatban levő kinevezési eljárásához kapcsolódik. Ez itt a bujtatott tét” – fogalmazott Stelian Ion.

Barna: Florin Cîțunak mennie kell

Dan Barna szerint Florin Cîţu miniszterelnök képtelen a kormányfői tisztség ellátására, ezért le kellene mondania.

Az USR PLUS társelnöke arra reagált a Facebook-oldalán, hogy a kormányfő szerda este bejelentette: menesztette Stelian Ion igazságügyi minisztert.

„A hatalommal való visszaélés és az éj leple alatt, tolvaj módjára hozott döntések Liviu Dragnea védjegyei. Florin Cîţu pedig megmutatta, hogy rosszabb Dragneánál, mert cinikusan és rosszindulatúan csapja be a választókat, akik mást kértek tőle. Florin Cîţunak mennie kell” – írta bejegyzésében Dan Barna kormányfőhelyettes.

Cioloș: ez már nem egy koalíciós kormány

„Ez már nem egy koalíciós kormány” – így reagált az USR-PLUS társelnöke, Dacian Cioloş Florin Cîţu miniszterelnök szerda esti bejelentésére, miszerint menesztette tisztségéből Stelian Ion igazságügyi minisztert.

Cioloş egy Facebook-bejegyzésben azt írta, a kormányfő számára fontosabb a nemzeti liberális párti polgármestereknek tett ígéret, mint a koalíció stabilitásának és folytonosságának biztosítása.

„Florin Cîţu az USR PLUS második miniszterét meneszti minden ok nélkül, alárendelve a teljes kormányt a PNL érdekeinek. Ez már nem egy koalíciós kormány” – fogalmazott a politikus.

A miniszterelnök szerda este jelentette be, hogy elküldte Klaus Iohannis államfőnek a Stelian Ion igazságügyi miniszter tisztségéből való felmentésére vonatkozó kérést.

Ciolacu: ha az USR PLUS azt akarja, hogy bukjon meg a kormány, mondjanak le a miniszterei

Ha az USR PLUS azt akarja, hogy bukjon meg a kormány, mondjon le valamennyi minisztere – jelentette ki szerda este a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Marcel Ciolacu Facebook-bejegyzésében ismét nyomatékosította, hogy alakulata benyújtja a bizalmatlansági indítványt, amint meglesz az elfogadásához szükséges 234 támogató aláírás.

„Ehhez jelenleg még hiányzik 30. Várjuk az USR-PLUS-osokat, ne kellessék magukat, hanem írják alá” – fogalmazott az ellenzéki párt elnöke. Hozzátette, a PSD nem fogja engedni, hogy a koalíciós pártok egymás zsarolására használják fel „a románoknak azt az kívánságát, hogy megszabaduljanak ettől az aljas kormánytól”.

Iohannis kézhez kapta a kérelmet

Klaus Iohannis megkapta a Stelian Ion miniszteri tisztségből való menesztésére vonatkozó miniszterelnöki kérelmet, és gondolkodik rajta – közölte az Államelnöki Hivatal.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük