Hirdetés
Hirdetés

Megszüntették az eljárást a magyar helységneveket lefestő férfi ellen

Megszüntették az eljárást a magyar helységneveket lefestő férfi ellen Románia

A Marosvásárhelyi Táblabíróság megszüntette az eljárást a székelyföldi települések egész sorának a magyar nevét festékszóróval befeketítő férfi ellen.

Hirdetés
Hirdetés

A Bákó megyei férfit rongálás és gyűlöletre uszítás miatt jelentették fel, miután 2020 januárjában Hármasfaluban, Székelyszentléleken, Székelyudvarhelyen, Máréfalván és Csíkszeredában festette le a helységnévtáblákon a települések magyar nevét. A térfigyelő kamerák felvételei alapján a székelyudvarhelyi helyi rendőrségnek sikerült leolvasnia az elkövető gépkocsijának a rendszámát. Ezt követően az állami rendőrség azonosította a Bákó megyei férfit, akinél a festékszórót is megtalálták.

A külföldön többször elítélt, 30 éves férfi ellen az ügyészség csak a rongálás vádját tartotta megalapozottnak. A székelyudvarhelyi bíróság nem tartotta gyűlöletre uszításnak, hogy a férfi csakis a magyar településneveket festette le. A rongálás miatt azonban a bíróság első fokon hat hónap, letöltendő börtönbüntetést rótt ki az elkövetőre, akinek – az ítélet értelmében – a táblák letakarítási költségeit, és a perköltségeket is meg kellett volna térítenie.

A férfi fellebbezett az ítélet ellen, és a Marosvásárhelyi Táblabíróság pénteken kimondott ítéletében megszüntette az eljárást ellene. Amint az ítéletnek a bíróságok portálján közölt kivonatából kiderül, a táblabíróság arra hivatkozott, hogy a felek januárban megegyeztek egymással, a megkárosított közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) pedig visszavonta a feljelentését. A jogerős határozat értelmében a táblamázolónak csak az 500 lejes perköltséget kell megtérítenie.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások