Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Források: a PSD élelmiszerutalványok folyósítását javasolja a kisjövedelmű családok számára

Források: a PSD élelmiszerutalványok folyósítását javasolja a kisjövedelmű családok számára Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a kormánykoalícióban kidolgozandó intézkedéscsomagban javasolni fogja, hogy az alacsony jövedelmű családok számára kéthavonta 50 euró értékű utalványokat folyósítsanak az alapvető élelmiszerek megvásárlására.

Hirdetés
Hirdetés

Szociáldemokrata források szerint az alakulat számos intézkedést fog javasolni az alacsony jövedelmű romániaiak életszínvonalának támogatása érdekében, és ezek között van az élelmiszerutalványok kiosztása is bizonyos hátrányos helyzetű kategóriák számára.

A javaslat értelmében jogosultak lennének a támogatásra a legalább két gyermeket nevelő kétszülős, illetve az egyszülős családok, amelyeknek havi nettó jövedelme nem haladja meg a 600 lejt (151 ezer ilyen háztartás van a becslések szerint), a garantált minimáljövedelemben részesülő személyek (168 ezer fő), a fogyatékkal élők (800 ezer fő) és az 1500 lejnél kisebb nyugdíjban részesülő idős személyek (2.349.517 személy). A támogatást év végéig folyósítanák, kéthavonta.

A szociáldemokraták egy másik javaslata a kisjövedelmű családokból származó tanulóknak biztosítana 2022 áprilisa és júniusa, illetve szeptembere és decembere között havonta 30 euró értékű utalványt élelmiszerek, tanszerek és ruhák vásárlására. A támogatásra az a 156 ezer gyermek lenne jogosult, akik jelenleg szociális ösztöndíjban részesülnek.

A PSD a kormánykoalíció és Nicolae Ciucă kormányfő elé terjeszti a két javaslatot.

A kormánykoalícióban kell dönteni az utalványok végső értékéről

A PSD szerint az alacsony jövedelmű családoknak és egyedülállóknak nyújtandó alapélelmiszer-utalványok végleges összegéről a kormánykoalíción belül kell majd dönteni az intézkedésnek a költségvetésre rótt terhek alapján.

Az Agerpres-nek kiküldött közleményükben a szociáldemokraták üdvözlik, hogy liberális partnereik támogatják azon javaslatukat, mely szerint a kormány a rászoruló családoknak kéthavonta 50 euró értékű, alapélelmiszerekre váltható utalványokat folyósítson év végéig.

„Az utalványok végső értékéről a kormánykoalíciónak kell döntenie, a költségvetési hatásokra vonatkozó gazdasági adatok, a kedvezményezettek becsült száma és a rendelkezésre álló finanszírozási források alapján” – olvasható a közleményben.

A javaslat értelmében jogosultak lennének a támogatásra a legalább két gyermeket nevelő kétszülős, illetve az egyszülős családok, amelyeknek havi nettó jövedelme nem haladja meg a 600 lejt (151 ezer ilyen háztartás van a becslések szerint), a garantált minimáljövedelemben részesülő személyek (168 ezer fő), a fogyatékkal élők (800 ezer fő) és az 1500 lejnél kisebb nyugdíjban részesülő idős személyek (2.349.517 személy).

A PSD emlékeztet ugyanakkor, hogy javaslatot tettek a szociális ösztöndíjban részesülő tanulóknak folyósítandó utalványokról is, amelyekkel a rászoruló családok gyerekei élelmet, tanszereket és ruhákat vásárolhatnának. A javaslat értelmében a kedvezményezetteknek hét hónapon keresztül havi 30 eurónak megfelelő összeget juttatnának az utalványokkal. Ebben a támogatásban több mint 156.000 tanuló részesülne.

Mindkét javaslat része egy szélesebb körű, a lakosság és a gazdaság támogatására irányuló tervnek, amelyet a PSD hamarosan a kormánykoalíció elé terjeszt – olvasható még a közleményben.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. március 29., 12:59
    ÉRTÉKELÉS: 4

    vannak ozvegy egyedul elo beteg nok akik kronikus betegsegben szenvednek de a nyugdijuk meghaladja az 1500 lejt ,veluk mi lesz ?ok nem jogosultak semmi tamogatasra?pedig a gyogyszert minden honapban meg kell venni .