Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az EU országai közül továbbra is Romániában halnak meg a legtöbben közúti balesetben

Az EU országai közül továbbra is Romániában halnak meg a legtöbben közúti balesetben Külföld

Mintegy 19.800 személy halt meg 2021-ben közúti balesetben az Európai Unió (EU) országaiban, 5 százalékkal többen, mint az előző esztendőben, de 13 százalékkal kevesebben, mint a világjárvány előtt, azaz 2019-ben – derül ki az Európai Bizottság (EB) hétfőn közzétett adataiból.

Hirdetés
Hirdetés

2021-ben is Svédországban voltak a legbiztonságosabbak a közutak (18 haláleset/millió fő), és Romániában a legkevésbé biztonságosak (93 haláleset/millió fő). Az uniós átlag 44 haláleset/millió fő volt.

A kimutatások szerint 2019-2020-ban 17 százalékkal kevesebben vesztették életüket balesetben az uniós utakon. Az EU célja 2030-ra felére csökkenteni a halálos kimenetelű balesetek számát. Az elmúlt egy évtizedben egyébként 36 százalékos csökkenést jegyeztek ezen a téren.

Az EB hétfőn közzétett előzetes adatai értelmében kilenc tagországban – Dánia, Németország, Írország, Ciprus, Litvánia, Málta, Lengyelország, Portugália és Svédország – rekordmértékben csökkent a halálos balesetek száma.

A pandémia előtti adatokhoz mérten átlagban 13 százalékkal mérséklődött tavaly a halálesetek száma, a legjelentősebb – több mint 20 százalékos – csökkenés Dániában, Belgiumban, Portugáliában, Lengyelországban és Litvániában volt tapasztalható. Ezzel szemben Lettország, Szlovénia és Finnország az elmúlt két évben növekedést jelentett a halálesetek számát illetően.

A halálos kimenetelű közúti balesetek 52 százaléka vidéki, 40 százaléka városi utakon, 8 százaléka pedig autópályákon következett be. A halálos balesetek áldozatainak 43 százalékát autóban ülők (sofőrök és utasok), 20 százalékát gyalogosok, 18 százalékát motorkerékpárosok vagy mopedesek, 10 százalékát kerékpárosok tették ki.

A városon történt balesetek halálos áldozatainak 37 százaléka gyalogos volt. A motorkerékpárosok és mopedesek, valamint a kerékpárosok a halálesetek 18, illetve 14 százalékát tették ki, így a városi területeken történt balesetek halálos áldozatainak közel 70 százaléka a veszélyeztetett úthasználók közül került ki.

A legtöbb halálos áldozat férfi volt (négyből három – 77 százalék), ugyanakkor az áldozatok több mint egynegyede – 28 százalék – az idős korosztályhoz tartozott. Az EU-ban közúti balesetben elhunytak 12 százaléka 18 és 24 év közötti volt, miközben ez a korcsoport az EU lakosságának csupán 7 százalékát teszi ki. A statisztikák szerint tehát nagyobb a valószínűsége annak, hogy fiatalok válnak halálos kimenetelű közúti balesetek részeseivé. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. március 29., 21:48
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Milyen utjaink vannak? Fót hátán fót😆 + a sok hülyére kipakolt forgalmi táblák, reklámtáblákkal fűszerezve!
    Egy statisztikára még kiváncsi lennék! A balesetezők között hány iskolázatlan van? Ismerjük be 8 osztály nem igazán elegendő kemény autók vezetéséhez! A sok megvett könyv/könyű😆😎, a felületes pszichológiai vizsgálatok végett jutottunk idáig!!!!!