Felhívás!

Meghosszabbítják a veszélyhelyzetet, de lesznek lazítások is

Meghosszabbítják a veszélyhelyzetet, de lesznek lazítások is Románia

Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője hétfőn az országos vészhelyzeti bizottság ülése után bejelentette: a kormány döntése értelmében május 13-ától újabb 30 napra meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Románia egész területén.

Ugyanakkor feloldják azt az intézkedést, amely lakhelyhez kötötte a vallási rendezvényeken, zarándoklatokon való részvételt.

Az államtitkár hozzátette, hogy a nézők részvételével zajló sportversenyeket “csak teszt- vagy kísérleti jelleggel lehet engedélyezni, az országos katasztrófavédelem jóváhagyásával, az ifjúsági és sportminisztérium javaslata és az egészségügyi minisztérium láttamozása alapján.”

Ezeken a rendezvényeken csak immunizált személyek vehetnek részt, illetve olyanok, akik legalább 15, de nem több mint 90 nappal ezelőtt átestek a betegségen, vagy rendelkeznek egy 72 óránál nem régebbi RT PCR teszttel.

Ugyancsak kísérleti jelleggel rendezhetnek olyan kulturális eseményeket, ahol a nézők száma meghaladja a terem befogadóképességének 50 százalékát, a sporteseményeknek megfelelő körülmények között – mondta még Arafat.

A veszélyhelyzet a járványügyi mutatók függvényében szüntethető meg

A veszélyhelyzet csak akkor szüntethető meg, amikor a járványügyi mutatók stabilizálódnak – jelentettek ki hétfőn az országos vészhelyzeti bizottság ülését követően Raed Arafat.

Az országos katasztrófavédelem vezetője azt mondta: az utóbbi időben javult a járványügyi helyzet, ám ennek a tendenciának stabilizálódnia kell, mielőtt arra vonatkozó döntést hoznának, hogy megszüntetik a veszélyhelyzetet.

“Senkinek nem áll érdekében, hogy akár csak egyetlen nappal is tovább fenntartsa a veszélyhelyzetet Romániában, mint amennyi indokolt” – szögezte le Arafat.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások